Suomalaisista jopa 30 prosentilla esiintyy närästyksen oireita ajoittain. Jo pienillä vauvoilla voi esiintyä närästyksen kaltaisia oireita ja mahansisällön nousua nieluun. Lapsella tämä ei välttämättä johdu ravinnosta vaan siitä, että mahansuu on rakenteellisesti vielä löysä.

Närästyksen oireet

Närästyksessä on kyse polttavasta tunteesta rintalastan takana. Röyhtäys helpottaa oireita usein hetkeksi. Närästys johtuu siitä, että mahalaukun sisältö nousee ruokatorveen. Hapan mahaneste virtaa väärään suuntaan, jopa suuhun saakka, kun ruokatorven alasulkija ei toimi kunnolla.

Haponnousua pidetään normaalina, kun se tapahtuu enintään 40 kertaa vuorokaudessa, eikä kestä kerralla kauan. Normaali haponnousu on niin pientä, ettei ihminen välttämättä edes huomaa sitä. Sen sijaan tuntuvia, arkea haittaavia oireita pitää hoitaa.

Närästyksen hoito

Närästystä voidaan vähentää ja lievittää kotikonsteilla monin tavoin. Tavoitteena on vähentää mahansisällön pääsyä ruokatorveen ja välttää ärsyttäviä ruokia. Ensisijainen hoito on oireita aiheuttavien ruoka-aineiden, suurten ruoka-annosten sekä rasvaisen ja suolaisen ruoan välttäminen.

Oireita aiheuttavat esimerkiksi paprika, sipuli, suklaa, kahvi, alkoholi ja kaali. Juuri ennen nukkumaanmenoa nautittuja aterioita kannattaa välttää.

Tupakointi ja ylipaino lisäävät myös närästystä. Jos närästys vaivaa öisin, vuoteen pääpuolen voi nostaa ylemmäksi esimerkiksi kirjojen avulla.

Närästyslääkkeet

Itsehoidossa närästykseen suositellaan vatsahapon eritystä ehkäiseviä lääkkeitä, joko protonipumpun estäjiä eli PPI-lääkkeitä tai H2-reseptorisalpaajia, joiden vaikutus on pidempiaikainen.  PPI-lääkettä otetaan päivittäin, kunnes oire poistuu. Sen jälkeen etsitään pienin annos, jolla oireet pysyvät pois. PPI-lääkkeitä voi käyttää korkeintaan kahden viikon ajan. Jos oireet jatkuvat, on syytä hakeutua lääkäriin.

Tilapäiseen närästykseen voi apteekista kysyä antasideja ja antasidi-alginaattiyhdistelmiä, jotka sitovat ja neutraloivat mahahappoja. Niiden vaikutus alkaa 10–15 minuutissa ja kestää 1-2 tuntia. 

Närästyslääkkeitä saa tilapäisiin oireisiin apteekista ilman reseptiä. Osa närästyslääkkeistä ei sovi kaikkien lääkkeiden kanssa käytettäviksi, joten apteekissa tulee mainita muista käytössä olevista lääkkeistä. Ellei kotona ole valmiiksi närästyslääkettä, ensiapuna voi nauttia maitoa. Se neutraloi mahahappoja.

Närästys vai refluksi?

Refluksitaudista on kysymys silloin, kun närästyksen oireet haittaavat elämää merkittävästi. Jos närästystä ilmenee useammin kuin kahdesti viikossa ja se häiritsee päivittäisiä toimia, voidaan epäillä refluksitautia.

Hoitamattomana toistuva mahahapon nousu ruokatorveen ärsyttää ja vaurioittaa ruokatorven herkkää limakalvoa, minkä seurauksena ruokatorvi voi haavautua ja tulehtua.

Milloin lääkäriin?

Jos itsehoitolääke ei helpota oloa parissa viikossa tai oireet palaavat nopeasti lääkekuurin jälkeen, kannattaa lähteä lääkäriin. Hoitamattomana jatkuva närästys voi saada ruokatorven limakalvolle aikaan tulehduksen ja haavaumia sekä kaventaa ruokatorvea. Lääkäriä tarvitaan myös, jos närästykseen liittyy jokin muu, vakava oire, kuten nielemisvaikeus, laihtuminen, kuume, yleiskunnon lasku tai veri ulosteessa tai oksennuksessa.

Asiantuntijana sisätautien ja gastroenterologian erikoislääkäri Perttu Arkkila.

Teksti: Virve Järvinen