Huuliherpes on ikävä ja yleinen vaiva, jonka aiheuttaa herpes simplex -niminen virus eli HSV. Lähes neljä viidestä aikuisesta kantaa HSV-1- tai HSV-2-virusta, mutta alle puolet saa oireita. Ihotautien ja allergologian erikoislääkärin Kristiina Airolan mukaan terveen ihmisen kohdalla on vaikea sanoa, miksi joku oirehtii ja toinen ei.

”Jos immuunipuolustuksessa on häiriöitä, huuliherpes ilmaantuu herkemmin. Stressi, flunssa ja ultraviolettisäteily edesauttavat vaivan puhkeamista. Lisäksi esimerkiksi atoopikot voivat saada laajan ja hankalan herpeksen kasvojen alueelle.”

Joillakuilla huuliherpes voi oireilla kuukautisten aikana. Myös huulessa tai muualla kasvoissa oleva haava voi aktivoida virusinfektion.

Mitä aiemmin pääset lievittämään oireita, sitä vähemmällä voit selvitä.

Oireita kannattaa lievittää nopeasti

Jos huuliherpeksen on kerran sairastanut, oireet tunnistaa hyvin: huulta polttelee, kihelmöi, kutisee ja kirvelee. Alkuvaiheessa tauti tarttuu herkimmin.

”Välttämättä ei tarvitse tehdä mitään, sillä parantavaa hoitoa ei ole. Paikallisesti käytettävä voide tai suun kautta otettava lääkekuuri lieventää oireita. Huuliherpeslaastarilla voi suojata infektioalueen, jolloin iho ei ärsyynny esimerkiksi syödessä ja juodessa”, kertoo Airola.

Jos huuliherpeksen on kerran saanut, sen voi saada jatkossakin.

”Varsinkin jos oireet ovat hankalia ja haittaavia, voidetta tai lääkettä voi pitää mukanaan varmuuden vuoksi esimerkiksi reissuun lähdettäessä.”

Mitä nopeammin oireita pystyy hillitsemään, sitä vähemmällä voi selvitä.

huuliherpes

Rupia voi pehmittää

Ensioireiden jälkeen huuleen alkaa ilmestyä rakkuloita, joista myös voi saada tartunnan. Ne muuttuvat muutamassa päivässä ruviksi, joita ei saa mennä repimään.

”Jos rupivaiheessa iho rikkoutuu, se voi myös tulehtua ja vaatia lääkärissä käynnin. Herpes tarttuu limakalvo- ja sormikontaktista: jos virus pääsee silmään, se pitää nopeasti hoitaa. Tällöin on kiire silmälääkäriin.”

Airolan mukaan rupia ja karstaista ihoa voi pehmittää kostealla hauteella. Iholle voi levittää myös kosteusvoidetta.

Huuliherpes kestää tyypillisesti 1−2 viikkoa. Jos ensimmäisellä kerralla vaiva ilmenee rajuoireisena, tauti voi kestää pidempäänkin. Iän myötä huuliherpesvirus saattaa hiukan hellittää ja oireet olla lievempiä.

Estolääke puree usein toistuvaan vaivaan

Joillakin huuliherpes voi ilmaantua kiusallisen tiheästi, jopa kuukauden välein. Airola suosittelee kokeilemaan suun kautta otettavaa ja reseptillä määrättävää estohoitoa.

”Hoitona on sama itsehoitolääke kuin harvemmin ilmeneviin oireisiin, sitä vain käytetään eri annoksella ja pidemmän aikaa. Jos hoidon aloittaa, voi esimerkiksi puolen vuoden ajan katsoa, onko tilanne rauhoittunut.”

Estolääkitys voi olla paikallaan silloinkin, jos pelkää saavansa huuliherpeksen juuri omien häidensä kynnyksellä tai tärkeän matkan aikana.

Virus viihtyy elimistössä

Sekä huuli- että genitaaliherpes syntyvät saman herpesryhmän viruksista. Karkeasti määriteltynä HSV-1 aiheuttaa yleensä infektion huulissa ja HSV-2 sukupuolielimissä, mutta tilanne voi olla päinvastainenkin.

”HSV-1 on yleisempi virustyyppi. Viruksesta ei pääse eroon, mutta onneksi suurimmalla osalla herpes on vähäoireinen tai viruksen kantajuus ei aiheuta oireita lainkaan”, toteaa Airola.

Ensioireiden jälkeen huulessa törröttävä rupi on lähinnä kosmeettinen haitta. Lohduttavaa on se, että huuliherpes ei ole pitkäkestoinen vaiva ja parhaassa tapauksessa ilmaantuu vain harvoin.

Huuliherpekseen voivat vaikuttaa:

- stressi

- flunssa

- aurinko

- kuukautiset

- haava iholla

Hillitse huuliherpeksen oireita:

- Toimi ripeästi, kun tunnet ensioireet. Oireita helpottavia itsehoitovalmisteita saa apteekista ilman reseptiä.

- Levitä kihelmöivään kohtaan huuliherpekseen tarkoitettua paikallisvoidetta. Vaihtoehtona on suun kautta otettava lääkekuuri. Huuliherpeslaastari suojaa tulehtunutta ihoa.

- Kun rakkulat muuttuvat ruviksi, pehmitä ihoa esimerkiksi kostealla sideharsotaitoksella.

Teksti: Tarja Västilä