Ruuansulatuskanava reagoi vähäisiinkin elämänmuutoksiin aiheuttamalla tilapäistä ripulia. Joskus ripuli on kiireen, stressin ja jännityksen aiheuttamaa.

Ripulin syntyyn voivat myös vaikuttaa pilaantunut ruoka, runsas alkoholin käyttö ja sairaudet. Usein kyse on kuitenkin suolistotulehduksesta, jonka aiheuttajana ovat virukset ja bakteerit, kuten norovirus ja kalikivirus. Ne tarttuvat helposti käsien ja ruuan välityksellä.

Matkaripuli eli turistiripuli

Matkailijoille on hyvin tyypillistä kärsiä matkaripulista eli turistiripulista. Yleensä kyseessä on ruokamyrkytys, joka johtuu vieraan bakteerin joutumisesta elimistöön. Tämän tyyppiseen ripuliin liittyvät rajut oireet, kuten runsas vesiripuli. Matkalle on hyvä ottaa itsehoitolääkkeitä ripulin yleisyyden takia. Tärkeintä on muistaa pestä kädet aina ennen ruokailua ja WC-käynnin jälkeen.

Vältä näitä ruoka-aineita matkalla:

  • Pullottamattomat juomat ja jääkuutiot
  • Maito, kerma ja jäätelö
  • Kylmät tai puutteellisesti kuumennetut liha-, kala-, äyriäis- ja munaruoat
  • Majoneesipohjaiset salaatit
  • Pesemättömät tai vesijohtovedellä pestyt hedelmät ja vihannekset

Krooninen ripuli voi kestää viikkoja

Krooninen ripuli on harvinaisempi ripulin muoto ja se kestää yleensä viikkoja. Pitkään jatkunut ripuli voi olla myös merkki vakavammasta sairaudesta.

Pitkittyneen ripulin mahdollisia syitä ovat:

  • ärtyvän suolen oireyhtymä (IBS) ja muut toiminnalliset suolistohäiriöt
  • laktoosi-intoleranssi
  • keliakia
  • ravinnon mukana tulevat aineet, esimerkiksi ksylitoli tai sorbitoli
  • monet lääkkeet, kuten antibiootit
  • ulkomailta saadut infektiot
  • tulehdukselliset suolistosairaudet, kuten haavainen paksusuolen
  • tulehdus ja Crohnin tauti ruoka-aineallergia

Näin hoidat ripulia