Milloin D-vitamiinin tarve kasvaa?

milloin.jpg

D-vitamiinin tarve lisääntyy, jos ruokavalio on puutteellinen tai jos oleskelee liian vähän auringon valossa ihoa paljastavassa vaatetuksessa.

Riskiryhmään kuuluvat pelkästään kasvikunnan tuotteita ravintonaan käyttävät vegaanit sekä raskaana olevat ja imettävät naiset, joilla D-vitamiinin tarve on lisääntynyt ja joiden ruokavalio on yksipuolinen. Lisäksi riskiryhmässä ovat henkilöt, jotka syövät erittäin harvoin kalaa, vitaminoituja maitovalmisteita ja ravintorasvoja.

Monet nuoret ja työikäiset viettävät suurimman osan päivästä sisätiloissa. Ikääntymisen myötä ulkoilu ja auringossa oleilu voivat vähentyä entisestään. Vanhemmilla ikäluokilla D-vitamiini myös imeytyy suolistossa heikommin, minkä takia iholla syntyvän D-vitamiinin esiasteen määrä on huomattavasti pienempi verrattuna nuorempiin. Runsas korkeakertoimisien aurinkosuojavoiteiden käyttö (SPF yli 8) estää myös tehokkaasti iholla tapahtuvan D-vitamiinisynteesin.

Tummaihoiset tarvitsevat vaaleaihoisia paljon pidemmän ajan auringossa tuottaakseen saman D-vitamiinimäärän. Jatkuvasti peittävää vaatetusta käyttävät eivät usein saa riittävästi D-vitamiinia, sillä vaatetus estää D-vitamiinin muodostumisen iholla käytännössä kokonaan.

D-vitamiinin tarvetta kasvattaa myös runsas alkoholin käyttö, sillä se lisää D-vitamiinin eritystä sappeen.