Artikkeli_Pesenkö-hiukset-oikein.jpg1. Valitse itsellesi sopivat tuotteet ja noudata niiden käyttöohjeita. Voit tarvittaessa kysyä neuvoa kampaajalta. Jos hiuspohjassa on ongelmia, kuten kuivuutta tai liikaa talineritystä, tuote valitaan ensisijaisesti sen mukaan. Jos hiuspohja on kunnossa, voit valita tuotteen hiusten käsittelyn ja kunnon perusteella.

2. Kastele hiukset ensin vedellä ja hiero pieni määrä shampoota käsiin ja sitten hiuksiin. Jos hiukset ovat kovin likaiset ja shampoo ei vaahtoa, huuhtele hiukset ja hiero shampoota uudelleen hiuksiin pieni määrä. Käytä pesun jälkeen hoitoainetta. Loppuhuuhtelu on hyvä tehdä kylmällä vedellä, sillä se sulkee hiussuomut ja saa hiukset näyttämään kiiltäviltä.

3. Varsinkin jos hiuksesi ovat kiharat tai pitkät, pese päänahka normaalisti, mutta hiukset hellästi puristellen. Luonnonkiharalle hiukselle sopivat yleensä samat tuotteet kuin permanentatulle.

4. Pesun jälkeen hiukset kannattaa selvittää vasta kuivina, sillä märkä hius venyy. Kuiva hius kestää paremmin mekaanista rasitusta. Jos haluaa kiharoista napakat korkkiruuvit, hiukset kannattaa selvittää jo hoitoaineen imeytymisen aikana ja välttää sen jälkeen kutrien haromista tai kampaamista.

5. Hiuksia ei tulisi pestä päivittäin, jos hiukset ja päänahka kärsivät siitä. Jos esimerkiksi urheilet paljon ja hiukset pitää pestä usein, hyvä vaihtoehto saattaa olla miedosti pesevä hoitoaine.

6. Pesu syväpuhdistavalla shampoolla on joskus paikallaan ihan jokaiselle, jo pelkästään hiuksiin tarttuvien ilmansaasteiden tai vesistä kertyvien mineraalijäämien vuoksi. Jos käytät muotoilutuotteita, syväpuhdistuskuuri on tarpeen aika ajoin.

7. Hiusten rasvoittuminen yleensä hidastuu iän myötä. Rasvaisimmillaan päänahka on yleensä teini-iässä.

 

Teksti perustuu kampaaja Katri Mehtälän haastatteluun.

Teksti: Johanna Paasikangas-Tella