Mikä aiheuttaa siitepölyallergiaa?

Suomen tärkeimmät siitepölyallergiakasvit ovat pähkinäpensas, leppä, koivu, heinä ja pujo. Eniten siitepölyallergian oireita Suomessa aiheuttaa koivu. Puuvartisilla kasveilla vuosivaihtelu on selkeää, joten siitepölyn määrä voidaan niillä ennustaa melko tarkasti.

Mitä oireita siitepölyallergia aiheuttaa?

Siitepöly aiheuttaa allergisella nuhaa, aivastelua, nenän kutinaa ja tukkoisuutta, joskus myös yskää ja hengityksen vinkumista. Lisäksi silmät saattavat punoittaa, kutista ja kirvellä. Joillakin allergisilla siitepöly aiheuttaa saavat ihottumaa tai väsymystä.

Miten oireita helpotetaan?

Jos tiedät olevasi allerginen siitepölylle, aloita lääkitys jo pari viikkoa ennen kuin siitepölyä alkaa olla ilmassa. Ennakointi vähentää oireita merkittävästi.

Jos oireita ilmaantuu, ota käyttöön kotikonstit: huolehdi siivouksesta säännöllisesti ja pyyhi pölyt nihkeällä, älä tuuleta petivaatteita ulkona siitepölyaikana ja huuhtele hiukset ennen nukkumaanmenoa.

Aloita paikallishoito nenäsuihkeella, ja jos sinulla on silmäoireita, ota käyttöön myös silmätipat. Antihistamiinitabletit helpottavat yleisoireita tehokkaasti. Antihistamiinivalmisteita on erilaisia, ja itselle sopivin löytyy kokeilemalla.

Allergiaoireita ei pidä sekoittaa flunssaan. Esimerkiksi flussan oireisiin tarkoitetut nenäsuihkeet kuivattavat limakalvoja ja saattavat jopa pahentaa allergiaoireita.

Lääkkeiden ja muun hoidon teho on yksilöllistä. On tärkeää löytää juuri se itselle sopiva valmiste, joka on riittävän tehokas.

Jos oireet ovat voimakkaita tai eivät helpota paikallishoidolla ja antihistamiinitableteilla, hakeudu lääkäriin.