Matkailijan muistilista

Kun matkallelähtö lähestyy, on aika aloittaa pakkaaminen. Mutta mitä tarvitsee ottaa mukaan? Mukaanotettava matkatavara riippuu mm. matkakohteesi sääoloista ja matkalla vietetystä ajasta.

Ensiapua pieniin haavereihin

Myös lomalla sattuu haavereita, mutta oman ensiapupakkauksen avulla pienimmät kolhut voi hoitaa kätevästi itse. Tärkeimmät tavarat voit koota myös kotitekoiseksi ensiapupakkaukseksi. Varaa tarvikkeille vaikkapa pieni tiiviö tai pussukka, josta kaikki tavarat löytyvät yhdellä kertaa.

Joskus sanotaan, ettei itsehoitolääkkeitä kannata ostaa mukaan, sillä niitä saa myös kohteesta ja vieläpä täkäläistä hintatasoa paljon halvemmalla. Entäpä jos vatsaasi alkaa vääntää ennen matkakohteeseen pääsyä tai satutat jo matkan aikana vaikkapa varpaasi? Etukäteen varautuminen kannattaa!

Ensiapupakkauksesi voisi koostua esimerkiksi seuraavista tuotteista: Särkylääkkeet, ripulilääke, laastarit, rakkolaastarit, maitohappobakteerit, matkapahoinvointilääkkeet ja pinsetit.

Varaa reseptilääkkeitä mukaan reilusti  

Vakituisesti käyttämiäsi reseptilääkkeitä on hyvä varata mukaan ainakin muutamalle päivälle yli matka-ajan, mikäli kotiinpaluu viivästyy. Kuljeta lääkkeet alkuperäispakkauksissaan käsimatkatavaroissa ja ota (englanninkieliset) reseptikopiot mahdollisuuksien mukaan matkaan tai vähintään ota resepteistäsi valokuvat puhelimeesi.

Tarkista myös kohdemaan lääkkeiden maahantuontikäytännöt, sillä niissä voi olla suuriakin eroja. Tuontirajoitukset ja asiakirjavaatimukset voi selvittää esimerkiksi kohdemaan viranomaisilta tai suurlähetystöistä. Lue lisää: kanta.fi – lääkkeet mukaan ulkomaille.

Matkatavararajoitukset

Aivan kaikkea mieleen juolahtavaa ei kannata pakata mukaan. Tutustu huolellisesti matkatavaroita koskeviin rajoituksiin, jotka vaihtelevat lentoyhtiöittäin. Katso lisäksi Finavian matkatavaroihin liittyvät ohjeet niin lääkkeiden kuin nesteidenkin pakkaamisesta: finavia.fi. Voit myös pohtia vaikuttaako matkakohteesi kulttuuri pukeutumiseen ja vaatevalintoihin.

Ennen kuin suljet laukun

Ennen kuin laitat matkalaukkusi kiinni, kiinnitä ruumaan menevään laukkuun nimi- ja osoitelappu myös laukun sisäpuolelle. Näin varmistat, että laukkusi päätyy oikealle omistajalle mikäli laukun ulkopuolelle kiinnitetty osoitelappu on päässyt irtoamaan.   

Muistilista                                                           

- passi

- matkaliput

- matkavakuutus

- valuutta

- matkalaukun avain

- kotiavain

- postin kääntäminen

- osoitemuistio

- lomaosoite läheisille

- kamera

- muistiinpanovälineet

- matkalukemista

- kevyt varalaukku

- aurinkovoiteet

- hammasharja ja -tahna

- deodorantti

- kosteusvoide

- shampoo ja hoitoaine

- pesuneste

- kopiot: passi ja matkaliput*

- kopiot resepteistä*

- matka-apteekki

- rakkolaastari

- parranajovälineet

- harja, kampa, peili

- paperinenäliinoja

- aurinkolasit

- aurinkohattu/lippis

- rantakassi ja -pyyhe

- uima-asu ja alusvaatteita

- sukkia ja t-paitoja

- villapusero

- ompelutarvikkeet

- tulitikut

- korkkiruuvi

- korkin-/purkinavaaja

- taskulamppu

- laturi/adapteri

 * myös sähköpostiin

 Muistilista löytyy Orion Pharman Matkalle mukaan –esitteestä.