Matkalle mukaan

Hyvin suunniteltu on puoleksi tehty – vanha sanonta sopii myös matkallelähtijälle! Mitäpä jos laatisit itsellesi listan muistettavista asioista? Käy listasi huolella lävitse kohta kohdalta. Älä anna listan pituuden hämmentää, vaan ryhdy hommiin!

Matkustusasiakirjat kuntoon ennen matkaa

Ovathan matkustusasiakirjasi voimassa? Huomaa, että monissa maissa vaaditaan, että passi on voimassa vielä kolme-kuusi kuukautta matkan jälkeen. Mikäli kohteeseesi tarvitsee olla viisumi, ota huomioon, että kaikilla mailla ei ole lähetystöä Suomessa. Varaa siis tarvittava aika viisumihakemuksia varten. Asiakirjoista kannattaa aina ottaa kopio mukaan siltä varalta, että alkuperäiset katoavat tai ne varastetaan. Varmista vielä, että nimesi on kirjoitettu samalla tavalla sekä lentolipussa että passissa.

Terveys ennen kaikkea

Ennen matkan alkua on syytä huolehtia rokotukset kuntoon. Tarkista tarvittavat rokotukset kohteessasi. Muista varata riittävästi aikaa rokotuksiin. Esimerkiksi hepatiitti B -rokotesuoja otetaan neljän rokotteen sarjana, ja ensimmäinen rokote tulee ottaa vähintään neljä viikkoa ennen reissua. Lisätietoa matkailuun liittyvistä rokotuksista löytyy sivustolta: thl.fi/rokottaminen.

Etenkin jos olet lähdössä pidemmälle reissulle, on suositeltavaa, että käyt hammaslääkärissä ja lääkärin vastaanotolla ennen matkaa. Jos käytät reseptilääkkeitä, pyydä niistä englanninkieliset reseptit mukaasi.

Eurooppalainen sairaanhoitokortti EHIC turvaa matkustajan perusterveydenhoidon Euroopan Unioniin kuuluvissa maissa. Julkinen sairaanhoito ei ole täysin ilmaista, mutta oikeuttaa matkailijalle sairaanhoidon samalla hinnalla kuin paikalliset sitä saavat. Katso tarkemmin: kela.fi/eurooppalainen-sairaanhoitokortti.

Varaudu ongelmatilanteisiin matkavakuutuksella

Matkavakuutushan sinulla jo olikin, eikö vain? Lähdit sitten pitkälle tai lyhyemmälle matkalle, kannattaa harkita matkavakuutuksen ottamista. Matkavakuutukseen kuuluvat matkustajavakuutus ja matkatavaravakuutus. Matkustajavakuutus toimii useimmiten vakuutuksena sairastapausten tai tapaturmien osalta. Matkatavaravakuutus korvaa esimerkiksi varastetut matkatavarat. Vakuutuksia kannattaa vertailla, koska eri vakuutusyhtiöiden välillä saattaa olla suuriakin eroja niin hinnan kuin sisällönkin puolesta. Tarkista vielä mitä oman vakuutuksesi korvauslaajuuteen kuuluu.

Maksuvälineet

Ota mukaan vain välttämätön määrä käteistä. Mikäli kohteessasi on käytössä jokin muu valuutta kuin euro, vaihda rahaa, sillä mukaan kannattaa ottaa jonkin verran paikallista valuuttaa. Valuutan reaaliaikaisen kurssin suhteessa toiseen valuuttaan voit tarkistaa esimerkiksi täältä: XE.com.

Luottokorteilla voit useissa kohteissa nostaa käteistä, mutta ne eivät kuitenkaan kelpaa kaikkialla maksuvälineinä. Toisaalta esimerkiksi jotkut autovuokraamot edellyttävät maksua nimenomaan luottokortilla, joten kortti kannattaa ottaa mukaan. Jos korttisi katoaa tai varastetaan, ilmoita asiasta välittömästi pankkisi sulkupalveluun. Mikäli sinulla ei ole vielä luottokorttia tai tarvitset uuden, muistathan tehdä luottokorttihakemuksen ajoissa. Valuuttaa voit ottaa mukaan myös matkashekkeinä.

Kansainväliset kortit

Onko tarkoituksesi ajaa autoa matkallasi? Jotkut maat vaativat tai suosittelevat kansainvälistä ajokorttia IDP. Lisäksi autovuokraamot voivat edellyttää sitä. Kansainvälistä ajokorttia tarvitset esimerkiksi Yhdysvalloissa (vaihtelee osavaltioittain), Australiassa ja Thaimaassa. Euroopassa korttia suosittelevat mm. Venäjä ja Serbia. Tutustu lisää: autoliitto.fi.

Oletko opiskelija? Kansainvälisellä ISIC-opiskelijakortilla saat hyviä alennuksia ja etuja. Katso lisää: www.isic.fi.

Matkustusilmoitus

Ulkoministeriölle tehtävä matkustusilmoitus ei ole pakollinen, mutta suositeltava kun suuntaa riskialttiille alueelle. Katso: matkustusilmoitus.fi. Eri maiden ajankohtaisen turvallisuustilanteen löytää helpoiten Suomen ulkoasianministeriön sivuilta: um.fi.

Varusta älypuhelin matkaa varten

Älypuhelimesta kannattaa ottaa kaikki mahdollinen hyöty irti. Lataa tarvittavat sovellukset, kartat ja valokuvat puhelimeen, niin voit säästää tilaa matkatavaroissa. Esimerkiksi näistä sovelluksista voi olla sinulle hyötyä: kartat (myös offline), taskulamppu, herätyskello, julkisen liikenteen sovellus, sääsovellus, kohteen taksipalvelu, pelit ja kirjat. Lataa tarvittavat valokuvat, kuten esimerkiksi kuvat matka-asiakirjoista ja muista tärkeistä papereista, puhelimeen.

Jätä kotisi asutun näköiseksi

Pidemmälle matkalle lähdettäessä kannattaa pyytää tuttavaa tyhjentämään postin postiluukusta ja pitämään asunto muutoinkin asutun näköisenä. Tarvitsevatko kukkasi kastelijaa tai mikäli lemmikkisi ei matkaile kanssasi, olethan järjestänyt hoitopaikan matkan ajaksi?

Lennolle

Usein matkaamme lomille lentäen. Ohjeet ja käytännöt voivat vaihdella lentoyhtiöittäin. Varmista oman lentoyhtiösi käytännöt heidän tiedoistaan. Esimerkiksi Finnairin ohjeet: www.finnair.com/fi.

Varaathan lentomatkustamiseen aikaa. Esimerkiksi jos matkaasi sisältyy jatkolento, tarkista vähimmäisvaihtoajat lentojen välillä. Varmista, että vaihtoon jää riittävästi aikaa, etenkin jos lennot on kirjoitettu erillisille lipuille. Ellet ole aiemmin matkustanut lentokoneella, kannattaa aikaa varata normaaliakin runsaammin. Kannattaa myös tutustua lentokentän internet-sivuihin ja siellä mainittuihin ohjeisiin sekä noudattaa niitä.

Nyt on aika nauttia lomasta ja uusista elämyksistä. Hyvää matkaa!