Lasten kivusta

Pienet lapset eivät osaa vielä ilmaista itseään sanallisesti. Lapset kaatuvat ja kolhivat itseään, saavat haavoja ja hiertymiä. Myös rokotukset saattavat aiheuttaa lapselle kipua ja kuumeilua. Voikin olla hankala arvioida, miksi pienokainen kulloinkin itkee.

Lasten kivun hoidossa pätee sama kuin aikuisillakin: kipulääke tehoaa parhaiten, kun se otetaan mahdollisimman varhain ja oikealla annoksella. Lapselle kannattaa kertoa, miksi lääkettä otetaan. Mikäli lääke maistuu pahalta, on hyvä varata lähelle jotain pientä hyvänmakuista annettavaa.

Lapsilla lääkkeet annostellaan yleensä painon mukaan. Kivun ja kuumeen hoitoon sopivin lääke on parasetamoli. Lääkettä on saatavilla sekä tabletteina että mikstuurana. Pienille vauvoille lääkettä annostellaan peräpuikkoina. Myös tulehduskipulääkkeitä, kuten ibuprofeenia, voidaan lapsilla käyttää, mikäli parasetamoli ei tuo riittävää helpotusta kipuun tai kuumeen alenemiseen. Ibuprofeenivalmisteita löytyy myös tabletteina, nestemäisenä ja peräpuikkoina.