Kipu on yleisin tutkimuksiin ja hoitoon hakeutumisen syy. Lähes jokainen meistä on joskus kokenut jonkinasteista kipua.
Nikaman rasitusmurtuman esiaste eli rasitusosteopatia on tavallinen vaiva kaikenikäisillä liikuntaa harrastavilla lapsilla. Erityisesti lajit, joissa tehdään toistuvasti selän ojennusliikkeitä, kuten telinevoimistelu tai baletti, saattavat aiheuttaa selkäkipua. Oireena on ristiselän liikkeessä paheneva kipu. Usein myös reisien takaosan lihakset kireytyvät. Hoitona on usein määräaikainen liikuntarajoitus tai liikuntalajin muutos. Jos tila etenee rasitusmurtumaksi on hoitona yksilöllinen selän korsetti muutaman kuukauden ajan. Suurin osa lapsista voi palata oireettomana entisen harrastuksensa pariin.
Nikamakaaren höltymä eli spondylolyysi voi olla seuraus aiemmasta rasitusmurtumasta tai sen esiasteesta. Vaiva voi olla oireeton, mutta kivuliaana se hoidetaan kuten rasitusmurtuma. Hoitoennuste on hyvä.
Nikaman liukuman eli spondylolisteesin oireena on ristiselän kipu, joka voi säteillä reisiin ja pahenee rasituksessa. Reiden takaosissa on lihaskireyttä. Hoitona vältetään tiettyjä liikuntalajeja, tarvittaessa turvaudutaan leikkaukseen.
Nuoruusiän skolioosi on tyypillisin skolioosin muoto. Se on huomattavasti tavallisempi tytöillä kuin pojilla ja kehittyy yleensä nopean kasvun vaiheessa. Lasten pitkittyvän selkäkivun aiheuttaa yleensä jokin rakenteellinen vika. Pitkittynyt selkäkipu tulee aina tutkia.
Lähteet:
Helenius I. Lapsen kipeä selkä. Lääkärin käsikirja. 1.6.2013. www.terveysportti.fi, haettu 22.6.2013.
Helenius I. Skolioosi ja kyfoosi. Lääkärin käsikirja. 1.6.2013. www.terveysportti.fi, haettu 22.6.2013.