Korvatulehdus

Korvakipu on tuttu vaiva lähes joka perheessä. Välikorvatulehdus eli otiitti on yleinen pienten lasten tauti. Suomessa todetaan vuosittain noin puolimiljoonaa välikorvatulehdusta. Sitä esiintyy etenkin flunssan ja hengitystietulehdusten jälkitautina ja joskus se voi nostaa korkeankin kuumeen. Välikorvatulehdus myös uusiutuu herkästi: joka viides lapsi käy läpi vähintään kolme tulehdusta.

Jopa 75 % välikorvantulehdusta sairastavista kokee korvakipua. Korvakipu yllättää usein äkillisesti ja on tavallisesti voimakkaimmillaan yöllä, sillä välikorvan märkä painaa makuuasennossa herkkää tärykalvoa.

Hoidon aloituksessa on keskeisintä kivun hoito. Kipua voidaan lievittää särkylääkkeellä ja tärykalvoa puuduttavilla tipoilla. Yön ajaksi kannattaa lisäksi korottaa päänalustaa. Vaikka korvakipu lakkaisikin, on korvat syytä tarkastuttaa lääkärillä jo seuraavana päivänä.

Lähteet:
Klockars T, Ruohola A. Lapsen välikorvatulehdus: määritelmä, riskitekijät ja syntymekanismit. Lääkärin käsikirja. 3.5.2013. www.terveysportti.fi, haettu 26.6.2013.
Äkillinen välikorvatulehdus. Lääketieteellinen Aikakauskirja Duodecim 2013; 126(5): 573-4