Kipu on yleisin tutkimuksiin ja hoitoon hakeutumisen syy. Lähes jokainen meistä on joskus kokenut jonkinasteista kipua.
Pääkipu on hyvin yleinen vaiva, käytännössä kaikki ovat joskus kärsineet siitä. Yleisintä päänsärky on 20–45-vuotiailla ja se on tyypillisempää naisilla kuin miehillä. Onneksi kovakin päänsärky johtuu useimmiten hyvänlaatuisesta syystä.
Pääkipua aiheuttavia rakenteita ovat aivoverisuonet, aivokalvot, pääkallon luukalvo, lihaksisto kallon päällä sekä silmät, korvat ja hampaat. Kivun kokemus syntyy hermopäätteiden ärsyyntymisestä.
Päänsäryt jaetaan karkeasti ottaen kolmeen eri luokkaan. Näistä ensimmäinen on primaarit päänsäryt, jolloin päänsärky itsessään on sairaus. Toinen luokka muodostuu sekundaarisista päänsäryistä, jolloin jokin muu sairaus aiheuttaa kivun. Kolmas luokka sisältää aivohermojen hermosäryt eli neuralgiat, kasvokivut ja muut päänsäryt.
Syyn selvittämiseksi on tärkeää myös tarkastella onko kyseessä äkillinen eli akuutti, puoliäkkinäinen eli subakuutti vai pitkäkestoinen eli krooninen särky.
Päänsäryn hoito riippuu sen aiheuttajasta. Koska päänsärkyä voivat aiheuttaa moninaiset tekijät, on syiden selvittäminen joskus hankalaa. Se on kuitenkin tärkeää, jotta vakavat tilanteet saadaan poissuljettua. Useimmiten syyksi selviää migreeni tai jännityspäänsärky, joiden hoitoennuste on hyvä.
Lähteet:
Färkkilä, Markus. Päänsärky. Lääkärin käsikirja 2009. www.terveysportti.fi, haettu 23.1.2013.
Kallela, Mikko. Akuutti päänsärky. Yleiskatsaus. Suomen Lääkärilehti 2008;63(39):3179-3183.