Kipu on yleisin tutkimuksiin ja hoitoon hakeutumisen syy. Lähes jokainen meistä on joskus kokenut jonkinasteista kipua.
Sarjoittainen päänsärky on harvinainen, useimmiten miesten vaiva. Sarjoittaisen päänsäryn kohtaukset esiintyvät lähes päivittäin, 3-4 viikon jaksoissa. Kohtaus tulee usein parin tunnin nukkumisen jälkeen ilman ennakko-oireita. Kohtausoireena on toispuoleinen silmän seudussa oleva erittäin kova kipu, joka saattaa kestää puolesta tunnista jopa kolmeen tuntiin. Säryn aikana silmä vuotaa ja sidekalvo verestää. Särky ei yleensä aiheuta oksentelua.
Särkyjaksot ovat usein vuodenaikasidonnaisia ja alkavat tavallisimmin joko keväällä tai syksyllä. Kohtausjaksoissa voi olla kuukausien ja jopa vuosien taukoja.
Akuuttia kohtausta hoidetaan ihon alle ruiskutettavalla tai nenään suihkutettavalla sumatriptaanilla tai nopeavaikutteisilla triptaaneilla. Myös happihoitoa käytetään; happisäiliön ja maskin voi vuokrata kotiinkin.
Estohoidossa on eri vaihtoehtoja mahdollisista muista sairauksista ja yleisvoinnista riippuen. Verapamiili on kuitenkin ensisijainen estolääke.
Lähteet:
Nissilä, Markku. Sarjoittainen päänsärky. Lääketieteellinen Aikakauskirja Duodecim 2009; 125(1):67-72. www.terveysportti.fi, haettu 23.1.2013.
Färkkilä, Markus. Sarjoittainen päänsärky (Hortonin oireyhtymä, cluster headache). Lääkärin käsikirja 2009; www.terveysportti.fi, haettu 23.1.2013.