Kipu on yleisin tutkimuksiin ja hoitoon hakeutumisen syy. Lähes jokainen meistä on joskus kokenut jonkinasteista kipua.
Alaraajojen kipuihin voi olla lukuisia syitä. Iskusta aiheutuneet vammat, kova rasitus tai erilaiset vääntymät ovat tyypillisiä. Tulehdus iholla tai kudoksissa, verenkierron häiriö tai hermon pinnetila voivat nekin aiheuttaa jaloissa tuntuvaa särkyä. Toisinaan selässä oleva vaiva voi tuntua myös alaraajakipuna. Ylipainoisella ihmisellä jalat kipeytyvät herkästi erityisesti polvista tai nilkoista.
Jalkojen kipu hoituu useimmiten levolla ja särkylääkkeellä. Jos jalalla pystyy astumaan, eikä siinä ole huomattavaa turvotusta, ei muuta hoitoa todennäköisesti tarvita. Jos jalalle ei voi varata lainkaan painoa, on syytä tarkistuttaa jalka lääkärillä. Samoin vastaanotolle on syytä lähteä, mikäli kipuun liittyy ihon, nivelen tai laajemman alueen kuumotusta tai selkeää turvotusta. Jatkuva ja paheneva rasitukseen liittyvä kipu voi sekin olla oire sairaudesta, joten lääkärikäynti on aiheellinen.
Koko kehon painoa kantavat jalkaterät koostuvat lukuisista luista ja nivelistä, jotka rappeutuvat iän myötä. Suurin osa jalkaterän kivuista tuntuu kävellessä ja aiheutuvat jalkaterän asennosta ja toiminnasta. Huonot jalkineet voivat vaikuttaa virheasennon syntymiseen, myös ylipaino rasittaa jalkoja.
Tyypillisimpiä jalkaterän rasituksesta aiheutuneita vammoja ovat vaivaisenluut, etujalan kiputilat (metatarsalgia), joka on tyypillinen keski-ikäisillä ja vanhuksilla ja erityisesti korkokenkiä käyttävällä sekä hermopinteet. Myös yleiset sairaudet, kuten tulehdukset, verenkierron ongelmat tai kihti voivat aiheuttaa jalkaterän kipua.
Helpoin apu on hieronta ja kylmäpakkaukset. Erityiset jalkapohjatuet korjaavat tarvittaessa jalkaterän asentoa. Myös tulehduskipulääkkeet ja jalkaterän venyttely voivat olla avuksi. Erityisesti diabeetikon on syytä pitää jalkaterät hyvässä kunnossa ja hoitaa mahdolliset ihon rikkoutumat nopeasti.
Yleisin syy kantapääkipuun on jalkapohjan jännekalvon tulehdus eli plantaarifaskiitti. Noin 10 prosenttia ihmisistä kärsii tästä vaivasta. Syy ei aina selviä, mutta usein siihen liittyy rasitus tai ponnistus. Kipu on yleensä pahimmillaan aamulla. Vaiva on pitkäaikainen, mutta yli 80 prosenttia potilaista paranee oireettomaksi. Hoitona voidaan käyttää esimerkiksi kortisoniruiskeita venytysten lisäksi.
Myös tärähdys voi aiheuttaa kantapään kiputilan. Erittäin voimakas rasitus voi aiheuttaa kantaluun rasitusmurtuman, jolloin kipu tuntuu kantaluuta sivuilta puristettaessa.
Kipuun voi käyttää tulehduskipulääkettä. Pehmennystyynystä ja venytyksistä voi olla myös apua. Tärkeintä on lopettaa kipua synnyttävä rasitus. Jos kipu ei hellitä 1-2 viikon sisällä, eikä varsinaista syytä löydy, on syytä kääntyä lääkärin puoleen.
Säären kivut voivat johtua monesta eri syystä. Sääriluu ja säärten lihakset ovat alttiita vammoille ja venähdyksille. Liiallinen rasitus voi aiheuttaa lihasaitio-oireyhtymän eli niin sanotun penikkataudin, joka oireilee tyypillisesti kivun lisäksi pistelynä ja puutumisena.
Laskimotukos voi oireilla pohkeessa tuntuvana kipuna ja ihon värin muutoksena. Myös valtimoahtauman oireena voi olla kävellessä pohkeeseen ilmaantuva kipu, joka häviää pysähdyttäessä. Tällöin puhutaan katkokävelystä.
Tulehduksista bakteerin aiheuttama ruusu on tyypillinen säären vaiva erityisesti diabetesta sairastavilla. Tulehdus oireilee yleensä paikallisella kuumotuksella, ihon punoituksella ja mahdollisesti kuumeella.
Mikäli raajaan ei voi varata tai se turpoaa tai ihossa tapahtuu muutoksia, on syytä hakeutua lääkärin vastaanotolle. Muussa tapauksessa tilannetta voi seurata kotona. Mikäli vaiva pahenee, kannattaa jalkaa käydä näyttämässä lääkärille.
Lähde:
Kallio P. Nilkan ja jalkaterän kiputilat aikuisilla. Lääkärin käsikirja. 24.8.2009. www.terveysportti.fi, haettu 20.6.2013.
Saarelma O. Alaraajan kivut. Lääkärikirja Duodecim, 12.2.2013. www.terveyskirjasto.fi, haettu 22.5.2013.
Saarelma O. Tietoa potilaalle: Jalkaterän sairaudet, jalkakipu. Lääkärikirja Duodecim 30.5.2012.
www.terveysportti, haettu 25.6.2013.
Saarelma O. Tietoa potilaalle: Kantapääkipu, plantaarifaskiitti. Lääkärikirja Duodecim. 16.10.2012. www.terveysportti.fi, haettu 22.06.2013.
Saarelma O. Tietoa potilaalle: Säären kipu. Lääkärikirja Duodecim. 18.2.2013. www.terveysportti.fi, haettu 20.6.2013.