Kipu on yleisin tutkimuksiin ja hoitoon hakeutumisen syy. Lähes jokainen meistä on joskus kokenut jonkinasteista kipua.
Liikunnan terveyshyödyt ovat kiistattomat. Terveyttä ja venyvyyttä edistävä liikunta auttaa ennaltaehkäisemään nimenomaan niska-hartiaseudun kipuja, selkäkipuja sekä pääkipua. Liikuntaa tulee harrastaa säännöllisesti, jo puoli tuntia päivässä riittää. Arjen hyötyliikunta on myös hyvä muistaa. Kesken työpäivän on hyvä pitää pieniä taukoja ja venytellä hetki, varsinkin jos työ on hyvin istuma- tai seisomapainotteista.
Niska-hartiaseudun ja alaselän särystä kärsiville erityisesti kävely, sauvakävely ja uinti ovat hyvää liikuntaa. Kävely vaikuttaa alaselkään lisäämällä sen liikkuvuutta. Muita lihaskuntoa ja liikkuvuutta kehittäviä lajeja ovat muun muassa kuntosaliharjoittelu, kuntopiirit, jumpat, pallo- ja mailapelit sekä venyttely. Akuuttivaiheessa venyttelystä ja voimistelusta ei tosin ole hyötyä; sen sijaan ennaltaehkäisevänä hoitona siitä on paljonkin hyötyä. Keskivartalon lihasten vahvistaminen on hyödyllistä päivittäin tehtynä. Vain kovia kipuja lievitetään levolla.
Fyysiset harjoitteet ovat kuntoutumisen ja kivunhallinnan perusta monissa tuki- ja liikuntaelinten kiputiloissa. Fyysisillä harjoitteilla pyritään korottamaan ja vahvistamaan yleiskuntoa ja lihasvoimaa. Äkillisessä kivussa harjoitteita tulee tehdä varovaisesti, mutta pitkittyneissä kiputiloissa harjoitteista on osoitettu selvää hyötyä sekä oireiden nopeassa lievittymisessä ja toimintakyvyn paranemisessa että saavutettujen hoitotulosten pysyvyydessä. Omat harjoitteet kannattaa suunnitella yhdessä fysioterapeutin kanssa.
Fysioterapeuttisiin hoitomuotoihin kuuluvat myös erilaiset kylmä- ja lämpöhoidot. Paikallisesti käytetty kylmähoito helpottaa kipua ja kuumotusta ja rauhoittaa tulehdusta. Kipua lievittävä vaikutus syntyy sekä verisuonten supistumisesta sekä alueen tuntohermojen puutumisesta. Kylmähoidoissa käytetään esimerkiksi pakastimessa jäähdytettäviä kylmäpakkauksia, jäätä tai lunta, kylmäsuihkeita, kylmävoiteita tai -geeliä. Kylmähoito sopii hyvin rasitusvammojen ja tulehtuneiden nivelten hoitoon.
Lämpö lievittää kipua, parantaa verenkiertoa ja kudoksen aineenvaihduntaa ja vähentää paikallisesti lihasjännitystä. Lämmöllä on näiden paikallisten vaikutusten lisäksi elimistöä rentouttavaa ja rauhoittavaa vaikutusta. Lämpöhoitoa voidaan antaa esimerkiksi lämpöpakkauksilla, lämpimällä vedellä tai ultraääntä käyttämällä.
Akupunktio on perinteiseen kiinalaiseen lääketieteeseen kuuluva hoitomuoto. Siinä eri periaattein valittavia kehon pisteitä stimuloidaan käsin, lämmöllä, neuloilla tai näitä yhdistelemällä. Akupunktio kuuluu täydentäviin tai vaihtoehtoisiin hoitomenetelmiin. Valtaosa Suomessa akupunktiota käyttävistä terveydenhuoltoalan ammattilaisista on lääkäreitä tai fysioterapeutteja.
Akupunktio on kivun oireenmukaista hoitoa. Neulojen aiheuttama ärsytys hillitsee kipuaistimuksia ja lisää elimistön omien kipuja lievittävien aineiden eritystä. Kivun syy tulee kuitenkin aina selvittää. Akupunktiota voidaan käyttää vaihtoehtona lääkehoidolle silloin, kun lääkkeiden sieto on huono tai lääkkeitä ei muusta syystä haluta käyttää. Tavallisimpia akupunktiolla hoidettavia kiputiloja ovat päänsärky, niska-hartiaseudun kiputilat sekä selkäkivut.