Mitä tehdä syyslomalla?

Suomalaisten koulujen syyslomat ovat alkamassa. Syysloma katkaisee koululaisten elokuussa alkaneen koulutyön joko kokonaiseksi viikoksi tai vähintään pitkäksi viikonlopuksi.

Joidenkin perheiden aikuiset voivat lomailla yhdessä lasten kanssa, mutta kaikille se ei onnistu. Vaikka on yhä yleisempää, että syyslomaksi lähdetään reissuun, viikko sujuu mainiosti myös kotoa käsin. Mutta mitä muuta syyslomalla voi tehdä kuin nostaa perunat pellosta? Perunannosto kun oli taannoin syysloman todellinen syy. Nykyään löytyy muutakin tekemistä – onneksi!

Kokosimme vinkkilistan siitä, mitä monenmoista mukavaa koto-Suomessa voi tehdä lasten kanssa.

Ei suorittamista, vaan yhdessäoloa

Syysloma on hengähtämistä varten eikä siitä tule rakentaa tiukkapipoista suorittamista. Hyvä nyrkkisääntö on, että jokaiselle syyslomapäivälle olisi hyvä järjestää jotakin tavallisesta arjesta poikkeavaa ohjelmaa. Aamut kannattaa kuitenkin pitää rauhallisina ja miellyttävinä. Siten ne poikkeavat tavallisen arjen aikataulutetusta aamutuimasta.

Aamupäivällä sopiva määrä ruutuaikaa saattaa olla tarpeen lapsille. Kontrolloi kuitenkin sen kokonaismäärää. Näytä itse lapsille esimerkkiä, äläkä itse jää ruudun taakse piiloon.

Tarkista kunnan tapahtumat

Oman kotikunnan nettisivuilta on hyvä käydä kurkkaamassa, olisiko alueella jotakin koko perheelle sopivia tapahtumia. Usein tarjontaa on.

Elämyksiä lukemalla

Kirjastosta löytyy sopivaa lukemista illaksi tai vaikkapa äänikirjoja autoreissuille. Jos pidemmät tarinat tuntuvat työläiltä, sarjakuvat ovat monesti hyvä vaihtoehto lasten lukemiseksi.

Koko poppoo uimaan

Käykää koko perheen voimin uimahallissa. Yleensä siitä tykkäävät kaikki. Uintireissuun voi mainiosti yhdistää ruokailun läheisessä lounaspaikassa. Hyvä vaihtoehto on myös ottaa omat eväät mukaan. Pienempiä lapsia uinti ramaisee pienellä viiveellä, mikä tarkoittaa, että uni maistuu makoisasti illalla.

Pieni reippailu metsään

Poutaisina syyspäivinä voi tehdä yhteisen metsäretken. Tavoitteena voi olla metsässä samoilu tai vaikkapa sienien löytäminen: jopa perheen pienimmätkin lapset innostuvat usein sienestämisestä. Poimikaa vain niitä sieniä, jotka tunnistatte varmasti. Metsässä myös perheen teinien kanssa jutteleminen saattaa alkaa luistaa. Varustautukaa eväiden kera ja pukeutukaa sään mukaan.

Museoon

Onko aina ollut tarkoituksena käydä juuri jossakin tietyssä museossa? Nyt olisi ehkä juuri sopiva hetki toteuttaa aie. Pienen maanittelun ja motivoinnin jälkeen jälkikasvukin innostuu usein lähtemään seuraksi. Monet museot ovat lapsille ilmaisia.

Ulkopelit

Annos piristävää ja raitista ulkoilmaa ei ole pahitteeksi. Pelatkaa ulkona koko perheen voimin vaikka futista tai sählyä. Näistä perheen sisäisistä mittelöistä jää muistoja pitkäksi aikaa.

Lautapelit

Kotona oleillessa kannattaa viimein kaivaa kaikki taloudessa löytyvät lautapelit esiin ja heittäytyä yhdessä pelaamaan. Anna lasten lukea ohjeet kaikille ennen pelaamisen aloittamista. Samalla he saavat kuin vahingossa harjoitusta ääneen lukemisessa.

Leivotaan ja kokataan

Livahtiko kansallinen korvapuustipäivä ohi? Leipokaa yhdessä lasten kanssa. Moni lapsi on kiinnostunut myös ruoanlaitosta, mutta tarvitsee toki aikuisten neuvoa ja ohjausta. Jonkin yksinkertaisen ruoan valmistamisella voi aloittaa. Perinteisesti taatun suosion saavat kotitekoiset letut.

Lasten leikkitilat ja -puistot

Jos kukkaro sallii, lapset lähtevät mieluusti ja riemusta kiljuen lasten kaupallisiin leikkitiloihin. Perheen vanhempien saattaa olla järkevää järjestää lapsille ikäisiään seuraa, sillä on varma tieto, että ylenpalttinen pomppiminen uuvuttaa vanhemmat ripeämmin kuin lapset. Varo yliväsyttämästä lapsiakaan ja pyri sopimaan etukäteen, kuinka kauan paikalla päällä voidaan olla.

Leikkitreffit

Luonteva tapa viettää lomapäiviä on järjestää lapsille leikkitreffit jonkun kaverinsa kanssa. Tähän voi olla fiksua valmistautua tiedustelemalla lähipiirin perheiltä jo etukäteen, ovatko he maisemissa syyslomankin ajan.

Ennen kuin huomaattekaan, syysloma on ohi, ja todennäköisesti listaan jäi tekemistä vielä ensi kerraksikin. Toivottavasti kaikkien olo on sopivan virkistynyt!

Artikkelia varten on jututettu monia lapsellisia aikuisia, isovanhempia ja kummeja.

teksti: Susanna Marklund