Muistithan lääkekaapin tarkistuksen mökkikauden alkaessa?

Keväällä ovat ajankohtaisia ensimmäiset mökkireissut sekä veneilykauden avaus. Nyt on hyvä hetki muistuttaa pienestä, mutta tärkeästä asiasta: mitä mökin ja veneen lääkekaapista tulisi löytyä.

 Vapaapäivät ja lomat kuluvat rattoisasti kesämökillä ja veneillen. Voit nojata taaksepäin aurinkotuolissa ja rentoutua, kun lääkekaapista löytyvät tärkeimmät itsehoitotuotteet.

Kuuman kesän varalle on hyvä varustautua aurinkovoitein, ja ihottumaa sekä auringonpolttamia lievittämään on hyvä varata lääkekaappiin kortisonivoidetta. Antihistamiini auttaa allergiaoireisiin ja kutinaan, kun taas kyypakkaus on hyvä olla valmiina ampiaisen ja mehiläisten pistojen sekä kyynpureman varalta.

Särky- ja kipulääke kuuluu mökinkin vakiovarustukseen. Kesäflunssan iskiessä nenäsumute avaa tukkoisen nenän, ja yskänlääke helpottaa oloa. Mökin tai veneen lääkekaappiin kannattaa varata myös ripulilääkettä, närästyslääkettä ja ummetuslääkettä mahdollisia vatsaoireita lieventämään.

Lääkehiiltä on hyvä olla mukana lääkemyrkytysten varalta. Lääkehiili ei kuitenkaan sovellu käytettäväksi kaikissa myrkytystapauksissa, ja ennen hiilen nauttimista onkin syytä ottaa yhteys asiantuntijaan, kuten Myrkytystietokeskukseen. Lomailla voi turvallisin mielin, kun varusteista löytyy kuumemittari, haavanpuhdistusainetta, sidetarpeita ja rasvataitoksia, haavateippiä, laastareita, sekä pinsettejä ja pienet sakset, jotka on varattu ainoastaan lääkekaappia varten.

Olennaista mökin ja veneen lääkekaapin ylläpidossa on lääkkeiden säilytys. Mikäli lääkkeet ovat talven aikana altistuneet lämpötilojen ja kosteuden vaihteluille, on ne turvallisinta korvata kokonaan uusilla. Lääkkeiden ideaali säilytyslämpötila on 15- 25 asteessa, valolta ja kosteudelta suojattuna. Erikseen kylmässä ja viileässä säilytettäviä lääkkeitä ovat muun muassa silmätipat. Oikein säilytettyinä niin lääkkeet kuin itsehoitotuotteetkin säilyvät koko niihin merkityn kelpoisuusajan.

 

teksti: Henna Manninen