Näin ehkäiset punkin puremia koiralla

Punkinpurema koiralla tai kissalla on ikävä yllätys. Suosittelemme käyttämään punkkikarkotetta ja tekemään säännöllisiä punkkitarkastuksia.

1. Punkit heräävät lämpöasteiden myötä.

Ensimmäiset punkit ilmaantuvat maastoon yleensä heti, kun lämpömittari näyttää plusasteita. Silloin on hyvä hetki aloittaa punkkilääkkeen käyttö lemmikillä.

2. Karkottava vaikutus estää punkin puremat.

Punkkien torjuntaan on saatavilla apteekista useita valmisteita sekä ilman reseptiä että eläinlääkärin reseptillä. Kaikki valmisteet tappavat punkit, mutta vain muutamalla on tämän lisäksi karkottava vaikutus. Karkottava vaikutus estää punkin puremat ja punkkien kulkeutumisen lemmikin mukana.

3. Noudata käyttöohjeita huolellisesti.

Paikallisvaleluliuokset levitetään eläimen niskan tai selän keskikohtaan siten, ettei lemmikki pääse nuolemaan liuosta. Valeluliuoksien ja pantojen aineet leviävät ihon rasvakerrosta pitkin lemmikin keholle ja turkkiin muutamassa päivässä. Yksi annos liuosta antaa suojan noin neljäksi viikoksi. Pannat suojaavat lemmikkiä useamman kuukauden. 

Tarkasta jokaisen ulkoilukerran jälkeen, ettei koirasi turkkiin ole tarttunut punkkeja. Jos kuonosta, tassuista tai mahan alta löytyy punkki, se on yleensä merkki siitä, että liuosta on aika levittää uudestaan tai että panta täytyy vaihtaa.

Osa punkkilääkkeistä on myrkyllisiä kissoille, joten varmista tuotteen soveltuvuus ennen käyttöä.

4. Poista punkit pihdeillä tai pinseteillä.

Tarkasta jokaisen ulkoilukerran jälkeen, ettei lemmikin turkkiin ole tarttunut punkkeja, vaikka se olisi suojattu niitä vastaan. Punkin saat parhaiten irti punkkipihdeillä tai -pinseteillä. Punkin puremakohtaa voi puhdistaa antiseptisellä aineella.

5. Borrelioosi voi tarttua koiraan.

Suomessa on puutiaislajeja, jotka voivat levittää esimerkiksi borrelioosia, anaplasmoosia ja puutiaisaivotulehdusta. Sairaudet eivät tartu koiriin ja kissoihin yhtä hyvin kuin ihmisiin, mutta silti etenkin koirilla on havaittu voimakasoireisia tartuntoja.

 

Tekstin asiantuntijana on ELL Karoliina Laine Orionilta.

Teksti: Johanna Paasikangas-Tella