Kuka pelkää punkkia?

Kevätmetsän siimeksessä voi piileskellä vallaton verenimijä, monen lemmikinomistajan ei-toivottu tuttavuus, punkki. Suomessa on kymmeniä eri punkkilajeja, joista tietyt voivat levittää esimerkiksi borrelioosia ja puutiaisaivokuumetta. Punkit aktivoituvat, kun lämpötila nousee plussan puolelle. Niitä saattaa esiintyä tämän takia jopa leutoina talvina.

Eläinlääkäri ja myyntijohtaja Hannu Marttila Orion Pharman Eläinlääkkeistä muistuttaa, että koira kannattaa suojata puutiaisilta ajoissa. Parhaan suojan punkkeja vastaan tarjoaa paikallisvaleluliuos, esimerkiksi Bayvantic. "Bayvantic tappaa punkit ja estää niitä ylipäätään kiinnittymästä koiran iholle", Marttila sanoo.

Lääke annostellaan koiran niskaan, kohtaan, jota se ei pääse nuolemaan. Turkkiin tehdään pieni jakaus ja lääke annostellaan suoraan iholle. Bayvantic antaa koiralle suojaa myös hyönteismaailman inisevien ilmahyökkäysten varalta. "Valmiste tehoaa puutiaisten lisäksi myös hyttysiin ja pistokärpäsiin."

Lisäksi Bayvantic suojaa koiraa ulkomailla esimerkiksi kirppuja, hietasääskiä ja ruskeaa koirapunkkia vastaan. Ruskeaa koirapunkkia on esiintynyt viime vuosina myös Suomessa.

Vaikka koira olisi suojattu punkkeja vastaan asianmukaisesti, sille kannattaa tehdä päivittäin punkkitarkastus. "Koirasta saattaa löytyä punkki, jos valmisteen teho on päättymässä tai jos alueella esiintyy poikkeuksellisen paljon punkkeja. Josku punkki on myös saattanut piilotella koirassa jo ennen lääkkeen annostelua."

Teksti: Matti Välimäki