Kissan ja koiran vitamiinilisät

Tarvitseeko valmisruokaa syövä kissa tai koira vitamiinilisiä? Entäpä kotiruokaa syövä lemmikki? Mistä tietää, kärsiikö kissa tai koira vitamiininpuutteesta? Lue eläinlääkäri Minna Rinkisen neuvot.

Vieno kuorsaus täyttää olohuoneen, kun koira viettää kissanpäiviä sohvanpäädyssä. Eikä se vieressä torkkuva kissakaan näytä pirteyden perikuvalta. Kärsivätkö lemmikit vitamiininpuutteesta? Hyötyisivätkö ne vitamiinilisistä? ”Eivät, jos ne syövät korkealuokkaisia valmisruokia”, eläinlääkäri Minna Rinkinen Helsingin Mevetistä vastaa. ”Koira ja kissa saavat niistä yleensä kaikki tarvitsemansa vitamiinit ja hivenaineet.” Tällöin väsymyksen syitä on etsittävä toisaalta, kuten jostakin yleissairaudesta tai lemmikkiä kiusaavasta kivusta.

Kotiruokaa syövä kissa tai koira tarvitsee vitamiinilisän

Tilanne on toinen, jos lemmikki syö kotona valmistettua ruokaa. Tällöin eläinlääkäri suosittelee täydentämään sen ruokavaliota monivitamiini-hivenainelisillä.  ”Riittävän monipuolisen, tasapainoisen, kaikki ravinteet ja vitamiinit oikeassa suhteessa sisältävän kotiruoan valmistaminen lemmikille on hyvin vaativaa, käytännössä mahdotonta”, hän toteaa. 

Kotiruoan tarjoajan kannattaa muutenkin huolehtia siitä, ettei hemmottele lemmikkiään vain sen lempiruualla. ”Jos esimerkiksi kissan menu on hyvin kalapainotteinen, on vaarana, että se saa liian vähän B- ja E-vitamiineja. Ylenpalttinen maksan popsiminen ei ole sekään terveellistä, sillä seurauksensa voi olla A-vitamiinin yliannostus.”

Biotiini auttaa turkki- ja iho-ongelmiin

Perussäännöstä, ettei korkealuokkaista valmisruokaa syövä kissa tai koira tarvitse lisävitamiineja, on vain yksi poikkeus: jos eläimellä on huono turkki ja karvanlähtöä eikä muita oireita, sille voi olla apua biotiinista eli B7- tai H-vitamiinista. Biotiini ja omega-3-rasvahapot auttavat yhdessä ylläpitämään ihon ja turkin terveyttä sekä vähentämään ihon kutinaa ja tulehdusherkkyyttä. ”Biotiini yhdessä rasvahappovalmisteen kanssa voi auttaa erityisesti atopiasta kärsiviä lemmikkejä.”

Biotiinin käyttö on turvallista, sillä siihen ei käytännössä liity yliannostusriskiä. ”Jos eläimen karva- ja iho-oireisiin liittyy muita epämääräisiä oireita, kuten väsymystä, lihomista tai laihtumista, kylmänarkuutta tai kovaa janoa, kannattaa ottaa yhteyttä eläinlääkäriin”, Minna Rinkinen neuvoo.

Millaisia oireita vitamiinien puutos aiheuttaa lemmikille?

Vitamiinien puutostilassa eläimen yleiskunto yleensä heikkenee ja sen turkki ja kynnet menevät huonoon kuntoon. ”D-vitamiinin puute voi haitata jopa luuston kehittymistä. A-vitamiinin puute voi aiheuttaa näköongelmia. B-ryhmän vitamiinien puute saattaa puolestaan johtaa hermoston ja lihaksiston toiminnan häiriöihin”, eläinlääkäri kertoo.

Vältä vitamiinien yliannostusta

Minna Rinkinen korostaa, että myös vitamiinien liikasaanti on haitallista. ”Kaupalliset täysmuonat ovat valmiiksi vitamininoituja. Niiden kanssa ei ole hyvä käyttää monivitamiini- ja kivennäislisiä yliannostusriskin vuoksi.”

Liikasaannista aiheutuu hyvin samantapaisia ongelmia kuin puutostilasta. ”Niin puutostilan kuin liikasaannin vaikutukset, samoin kuin tilanteen tasapainottuminen, näkyvät yleensä vasta viikkojen tai kuukausien kuluttua.”

Joillakin lemmikinomistajalla saattaa olla käsitys, että C-vitamiini auttaisi kissojen ja koirien virtsatieongelmiin. ”Tästä ei ole olemassa tieteellistä näyttöä. Kissat ja koirat eivät muutamaa poikkeusta lukuun ottamatta tarvitse ylimääräistä C-vitamiinia”, Rinkinen sanoo.

Teksti: Matti Välimäki