Helpota lemmikin stressiä feromoneilla

Moni koira ja kissa ahdistuu matkoilla sekä uusissa ympäristöissä ja tilanteissa. Orion Pharman Eläinlääkkeiden tuotepäällikkö Risto Lötjönen-Pihlaja kertoo, miten lemmikin stressiä voi lievittää ja ennaltaehkäistä feromonivalmisteiden avulla.

Kesäloma on ihana asia. Se tuntuisi vieläkin paremmalta, jos autossa uikuttava koira ajattelisi samalla tavalla. Moni koira ja kissa ahdistuu matkoilla ja uusissa ympäristöissä ja tilanteissa. Stressi voi aiheuttaa lemmikille jopa paniikkireaktioita tai vatsavaivoja.

Orion Pharman Eläinlääkkeiden tuotepäällikkö Risto Lötjönen-Pihlaja vinkkaa, että tällaisissa tilanteissa feromonivalmisteista voi olla apua. ”Feromonit ovat luonnollisia tuoksuaineita, joilla eläimet lähettävät toisilleen tyynnyttäviä tai reviiristään kertovia viestejä.”

Lievitä autoilun aiheuttamaa stressiä feromonisuihkeella

Jos koira stressaa autossa, sen matkustustilaan kannattaa suihkuttaa (esim. Adaptil-) feromonisuihketta. Kissan kuljetusboksin voi käsitellä samaan tapaan sille tarkoitetulla (esim. Feliway-) feromonisuihkeella. ”Suihkutus on tehtävä viimeistään 15 minuuttia ennen matkalle lähtöä, jotta tuotteen sisältämä alkoholi ehtii haihtua”, Lötjönen-Pihlaja huomauttaa. Suihkeen vaikutus kestää noin 2-3 tuntia, joten tarvittaessa käsittelyn voi toistaa taukopaikalla.

Feromonit helpottavat vieraaseen ympäristöön sopeutumista

Feromoneista on apua myös silloin, jos stressi jatkuu perillä, eläimelle uudessa ja totuttelua vaativassa ympäristössä. ”Koirille on saatavilla (esim. Adaptil-) feromonipantoja. Koska panta kulkee koko ajan eläimen mukana, se on omiaan helpottamaan esimerkiksi kesämökille kotiutumista.”

Rakennuksen sisätiloissa koiria ja kissoja auttavat myös pistorasiaan asennettavat feromonihaihduttimet. ”Lisäksi kissan tai koiran nukkumapaikan voi käsitellä erikseen feromonisuihkeella”, Lötjönen-Pihlaja vinkkaa.

Apua lemmikille uusissa ja ahdistavissa tilanteissa

Feromonivalmisteita voidaan käyttää myös silloin, kun koiranpentu tulee taloon tai kun sitä sosiaalistetaan ja kun se tutustuu ensimmäistä kertaa muihin koiriin. ”Feromonit voivat auttaa silloinkin, kun koira ahdistuu yksin olemisesta.”

Kissat reagoivat usein voimakkaasti siihen, jos niiden tuttu reviiri muuttuu. Feromonien avulla kissa tottuu helpommin esimerkiksi kodin uuteen sisustukseen.   

Adaptil ja Feliway rauhoittavat lemmikkiä juhlissa väentungoksen ja hälinän keskellä. Niistä voi olla apua lemmikille myös ilotulitusten aikaan.

Feromonit rauhoittavat lemmikkiä myös ukkosella

Feromonit voivat helpottaa eläimen oloa myös esimerkiksi ukonilmalla. ”Feromonihaihdutin kannattaa laittaa päälle jo hyvässä ajoin ennen ukkoskauden alkamista. Huoneistossa riittävä pitoisuus saavutetaan noin viikossa.” Yksi haihdutin riittää noin 50–70 neliömetrin tilaan. Kaksikerroksisessa rakennuksessa kumpaankin kerrokseen tarvitaan oma haihdutin.

Teksti: Matti Välimäki