Atooppinen ihottuma ja ruokavalio lapsella

Milloin lapsen atooppinen ihottuma ja ruoka-aineallergia liittyvät toisiinsa? Millaiset varotoimet ovat tarpeen? Lue väitteet ja lääkärin vastaukset.

1. Lapsen ikä vaikuttaa atooppiseen ihottumaan ja ruoka-aineallergiaan

Yli yksivuotiailla ruoka-allergia pahentaa atooppista ihottumaa vain harvoin. Allergiaselvityksiä ei yleensä tarvita, eikä ruoka-aineita pidä tarpeettomasti välttää. Alle yksivuotiailla tilanne on hieman toinen. Jos vauvalla on keskivaikea tai vaikea atooppinen ihottuma, ruoka-allergia voi pahentaa oireita. Silloinkin tarvitaan ensin valvottu välttö-altistuskoe, jonka pohjalta diagnoosi tehdään.

2. Atooppisen ihottuman ja ruoka-aineallergian voi ehkäistä

Tällä hetkellä ei tunneta tehokasta menetelmää, joka ehkäisisi atooppisen ihottuman tai ruoka-allergian kehittymistä. Aiemmin on ajateltu, että jättämällä pois tietyt ruoka-aineet voitaisiin vähentää atooppisen ihon oirehtimista, mutta tästä ei ole kunnollista tutkimusnäyttöä.

Myöskään odottavan tai imettävän äidin ei tule lapsen allergian pelossa välttää mitään ruoka-aineita. Pienen lapsen kohdalla välttämisestä voi olla päinvastoin haittaa: osalla lapsista ruoka-aineiden myöhäinen aloitus tai välttäminen voi johtaa herkistymiseen ja ruoka-aineallergian kehittymiseen.

Asiantuntijana lastentautien erikoislääkäri, dosentti Petri Kulmala Oulun yliopistollisesta sairaalasta.

Teksti: Pirkko Koivu