Teinin atooppisen ihottuman hoito

Atooppinen ekseema on kutiava, pitkäkestoinen tai toistuva ihotulehdus. Alkava ihottuma voi parantua hyvällä hoidolla jo muutamassa päivässä. Lue täsmäohjeet tästä!

1. Nuoren henkilön kuivan atooppisen ihon hoidon perusta on rasvaus perusvoiteella kerran tai kaksi päivässä. Voidetta on käytettävä riittävästi ja ihoa rasvattava kaikkialta missä iho on kuiva, ei vain ärtyneimmistä paikoista. Mitä rasvaisempaa voide on, sitä vähemmän se kirvelee.

2. Suihkussa saa käydä päivittäin – pesu on ihollekin hyväksi. Käytä suihkussa vain mietoa pesunestettä tai vesipitoista perusvoidetta. Muista ihon hyvä rasvaus pesun jälkeen.

3. Kortisonivoidetta käytetään ihottumakohtiin kuuriluontoisesti yleensä viikon tai kahden hoitojaksoina. Kortisonivoiteen rinnalla käytetään koko ajan perusvoidetta.

4. Käsi-ihottumassa kädet on suojattava hyvin kosteudelta ja ärsyttäviltä tekijöiltä. Käsi-ihottuma täytyy huomioida myös ammattia valitessa.

5. Jos perusvoiteet ja kortisonivoide eivät riitä, lääkäri voi määrätä kalsineuriinin estäjiä. Niiden kohdalla iholla voi tuntua alkuun kuumotusta, joka kuitenkin menee säännöllisen käytön myötä ohi muutamassa päivässä.

6. Jos ihottuma on vaikea, ihotautilääkäri voi määrätä valohoitoa tai sisäisesti käytettäviä lääkkeitä.

7. Jos ihottuma ei tunnu paranevan hoidosta huolimatta, kannattaa muistaa että herkkä iho voi ärsyyntyä erilaisista käsittelyistä, kuten kuorinnasta tai ihokarvojen ajelusta. Myös allergisoituminen kosmeettisille tuotteille (esimerkiksi shampoot, saippuat, voiteet ja hiusvahat) voi hankaloittaa ihottumaa.

Juttua varten on haastateltu ihotautien erikoislääkäri Maarit Vaalamoa.

Teksti: Suvi Huttunen

Tutustu atooppiselle iholle sopiviin Ceralan-tuotteisiin:

Ceralan
Ceralan-pesuöljy
Ceralan Plus