Nuoren iho tarvitsee säännöllistä hoitoa

Miten nuoret hoitavat ihoaan? Miten nuoret pyrkivät ehkäisemään iho-ongelmia? Viisi nuorta kertoo omista ihonhoitotavoistaan. 

Rutiineja ja äidin vinkkejä

”Pesen kasvoni aamuin illoin vedellä. Iltaisin käytän herkälle iholle tarkoitettua puhdistusgeeliä. Talvisin ihoni kuivuu ja etenkin kasvojen rasvaaminen on tärkeää, sillä muuten ihoni alkaa hilseillä. Meikkivoiteita tai puuteria en käytä päivittäin, kouluaamuisin riittää kevyt kerros ripsiväriä.

Ihoni on tasainen ja kuulas, mutta viime talvena käsivarsiini tuli punaista kutiavaa ihottumaa ja läiskiä. Kokeilin käsiin eri rasvoja, minulle tehtiin keliakiatesti, ja ihottumasta otettiin koepalakin. Se jännitti, koska pelkäsin, sattuuko se tai jääkö näytteenotosta isot arvet. Pelkoni olivat onneksi turhia, ja myös ihottuma osoittautui vaarattomaksi ja rauhoittui ajallaan.

Olen saanut ihonhoitovinkkejä äidiltäni – viime talvena kävimme kysymässä neuvoja apteekissa. Erilaisia tuotteita kannattaa kokeilla rohkeasti omalle iholle, vain siten löytää itselle sopivimmat geelit ja rasvat. ”


Henni Rantanen, 15, Hollola

Akne vaati lääkärin apua

”Olen aika laiska hoitamaan ihoani.  Kavereiden kanssa emme juuri puhu ihonhoidosta, mutta tädilläni on samanlainen iho kuin minulla ja häneltä olen saanut hyviä vinkkejä. Seitsemännellä luokalla kärsin aknesta: kasvoillani oli paljon kipeitä, märkiviä finnejä ja mustapäitä. Kävin tuolloin äitini kanssa lääkärissä, ja muutaman kuukauden mittainen lääkehoito rauhoitti tilanteen.

Nykyään en juuri finneistä kärsi ja käytän kasvopesuun vain vettä. Noudatan periaatetta, että kun naama on hikinen tai likainen, kraanavesi riittää. Ainoa rasva, jota käytän, on aurinkovoide.”


Altti Saarisalo, 16, Kirkkonummi

 Vain kaksi finniä

”Ihoni on niin sileä ja hyväkuntoinen, että se ottaa välillä melkein päähän. Monet kavereistani tuskailevat finnien ja mustapäiden kanssa – minulla finnejä on ollut yhteensä kaksi, niistäkin toinen hävisi ennen kuin ennätin tehdä sille mitään. Luulen, että useimmat nuoret hoitavat ihoaan säännöllisesti ja ainakin tytöt ovat kiinnostuneita kauneudenhoidosta. Sitä en ymmärrä, että jotkut aknesta kärsivät eivät hoida ihoaan mitenkään.

Käytän päivittäin aurinkopuuteria ja ripsiväriä. En juuri rasvaa kasvojani, mutta iltaisin pesen meikit pois meikinpoistoaineella. Olen saanut ihonhoito-  ja meikkivinkkejä äidiltäni ja antanut niitä eteenpäin pikkusiskolleni.”


Sofianna Kulju, 14, Sastamala

 Säännöllistä hoitoa atooppiselle iholle

”Minulla on atooppinen iho, joka vaatii säännöllistä hoitamista voidakseen hyvin. Pesen kasvoni puhdistusgeelillä ja vedellä aamuin illoin. Äitini on ostanut minulle apteekista hajusteetonta, kuivalle iholle sopivaa perusvoidetta, jota käytän päivittäin koko keholle. Etenkin jalkani oireilevat ja kutisevat helposti, ja toisinaan joudun turvautumaan kortisoniin. Atoopikolle talvi on hankalin.

Olen etsinyt kauneudenhoito-ohjeita nuorten lehdistä ja internetistä, mutta parhaat vinkit olen saanut ystäviltä. Itselleni apua on ollut sen oivaltamisesta, että ihosta kannattaa pitää huolta joka päivä. ”


Jemina Suontama, 15, Hollola

Isoveljen neuvoilla iho kuntoon

”Pesen kasvoni tavallisesti aamuin illoin herkälle iholle sopivalla puhdistusgeelillä, jolloin finnit ja muut epäpuhtaudet pysyvät loitolla. Kesällä en tullut ottaneeksi geeliä mukaan rippileirille, ja kahdessa viikossa sen kyllä huomasi. Finnejä ilmaantui kasvoilleni huomattavasti normaalia enemmän.

Kun murrosikäni alkoi, kysyin isoveljeltäni ihonhoitoapua. Nykyään käytämme samaa puhdistusgeeliä. Kaveripiirissä emme näistä asioista juuri puhu, mutta tuskin kenestäkään silti mukavalta tuntuu, jos omat kasvot kukkivat.  Kesällä riparilla lainasimme aurinkovoiteita toisillemme, koska osa ei ollut huomannut ottaa sellaista mukaansa.

Harrastan jääkiekkoa. Muutamana talvena ihoni on kuivunut kämmenselistä niin, että se on kutissut ja hilseillyt. Todennäköisesti vaiva johtuu jääkiekkohanskoistani, vaikka varmuutta en ole saanut. Viime talvena sain terveydenhoitajan kautta kortisonirasvareseptin, joka helpotti tilannetta. Kesäisin oireista ei ole.”


Niilo Heikkilä, 15, Turku

Teksti: Tiina Laaninen