Äidin opit kasvojen ihonhoitoon

Kuinka äidit ovat opastaneet tyttäriään hoitamaan kasvojen ihoa? ”Vesi ja saippua riittävät” ja ”kauheaa läträämistä ei tarvita”, kertovat naiset gallupissa apteekkiostostensa lomassa. Monen äidin ja tyttären vakiotuote on myös vanha tuttu perusvoide.

Kotitekoista saippuaa ja vesipesua

”Äitini nuoruudessa ja lapsuudessani 30–40-luvuilla Turun saaristossa meillä ei ollut kuin kotitekoista saippuaa, jolla äitini pesi kasvonsa. Hänen ainoa kosmetiikkatuotteensa saippuan lisäksi oli pieni parfyymipullo, josta hän sipaisi tuoksua kaulalle ja korvien taakse. Isoäidiltäni en ehtinyt saamaan ihonhoitovinkkejä, mutta hänen tapansa olivat varmasti äitiänikin vaatimattomammat.

Äiti ohjeisti minutkin käyttämään vettä ja saippuaa. Osittain noudatan hänen ohjeitaan yhä, sillä edelleen pesen kasvoni vedellä. Saippuaa en kuitenkaan enää käytä, ja vesipesun lisäksi rasvaan ihon kevyellä perusvoiteella. Muuten olen luonnonkauniina.

Minulla on neljä tytärtä, jotka ovat nyt 44–53-vuotiaita. He ovat huolehtineet ihonsa hoitamisesta aina itse. Heitä ei ole tarvinnut neuvoa.”

 

Lony Johansson, 76, Parainen

Perusvoiteesta ravitseviin täsmävoiteisiin

”Äitini oli aina hyvin luonnollinen. En muista, että hän olisi esimerkiksi koskaan meikannut. Kasvojen ihonhoitoon hän käytti vettä, saippuaa ja perusvoidetta. Samoilla opeilla ihoaan hoiti myös isoäitini. Äiti ohjeisti myös minut pesemään kasvot vedellä ja saippualla ja kosteuttamaan perusvoiteella, mutta itse hoidan kyllä ihoani äitiäni enemmän.

Puhdistan kasvoni kasvojen puhdistamiseen tarkoitetuilla puhdistustuotteilla joka päivä ja käytän kosteusvoiteita ja kasvoille tarkoitettuja ravitsevia voiteita. Omia tyttäriä minulla ei ole, kun on vain kaksi poikaa, mutta 8-vuotias pojantytär tietää jo paljon kosmetiikasta. Häntä ei tosin vielä tarvitse opastaa ihonhoidossa.”

 

Tuula Järvi, 69, Helsinki

Kasvojen puhdistuksesta ei saa tinkiä

”Olen saanut äidiltäni neuvon, että kasvot pitää puhdistaa ja rasvata joka ilta. Itse hän puhdistaa kasvonsa edelleen perusvoiteella ja myös kosteuttaa kasvojen ihon pesun jälkeen perusvoiteella. Minä olen käyttänyt kasvojen puhdistamiseen meikinpoistoainetta, ja nykyään puhdistan kasvoni meikinpoistoöljyllä. Isoäidin neuvoja en ehtinyt ennen hänen kuolemaansa saada.

Omia tyttäriä minulla ei vielä ole, mutta jos joskus saan tyttären, opetan hänelle varmasti, ettei meikit naamassa saa mennä nukkumaan. Kasvojen puhdistus meikinpoistoaineella joka ilta on ainakin perussääntö, josta ei saa tinkiä.”

 

Minna Lehtinen, 23, Helsinki

Arjen perushoitoa ja kosmetologikäyntejä

”Äidiltäni saama neuvo on, ettei kasvojen ihonhoidon tarvitse olla arjessa kauheaa läträämistä, mutta välillä kasvot kaipaavat huolellista hoitoa. Äitini puhdistaa kasvonsa vedellä ja miedolla puhdistusaineella ja kosteuttaa perusvoiteella päivittäin. Sen lisäksi hän käy harvakseltaan kosmetologin luona kasvohoidossa.

Omassa ihonhoidossani noudatan pitkälti äidin oppeja ja esimerkiksi perusvoiteet ovat minustakin hyviä tuotteita. Puhdistan ja kosteutan kasvoni ihotyypilleni sopivilla tuotteilla päivittäin ja toisinaan käytän myös kuorivia voiteita. Lisäksi käyn kosmetologin vastaanotolla kasvohoidossa erityisesti talviaikaan, sillä talvella kuiva ihoni kaipaa eniten hoitoa. Kosmetologin luona saatan käydä kaksi tai korkeintaan kolme kertaa talven aikana.”

 

Sanna Laakkonen, 39, Helsinki

 

Teksti: Emmi Oksanen
Kuvat: Hanna Linnakko