Hiukset kertovat hyvinvoinnista

Hyvä yleiskunto näkyy myös hiuksissa. Terveellä keholla on paremmat mahdollisuudet saada kruunukseen kauniit kutrit.

Monipuolinen ravinto, riittävä lepo ja muu itsestään huolehtiminen ovat hyvinvoinnin kulmakiviä. Jos jokin tärkeä rakennuspalikka puuttuu, olo ei ole hyvä. Esimerkiksi stressi tai jonkin tärkeän ravintoaineen puute, näkyy myös hiuksissa.

Ravinnolla on tärkeä merkitys hiusten hyvinvointiin

Terveet, vahvat hiukset kertovat, että elimistöllä on varaa ravita niitä. Jos taas ravintoaineiden saanti on niukkaa, keho helposti uhraa hiukset ensin. Kutrit kertovatkin yleensä varsin hyvin, miten hyvin niiden kantaja voi. Raudanpuute saattaa ohentaa hiuksia ja aiheuttaa hiustenlähtöä, joten riittävästä raudan saannista kannattaa huolehtia. Pähkinät sisältävät hyviä rasvoja sekä sinkkiä, joten ne edesauttavat hiusten hyvinvointia. 

Jotta keho ja hiukset voisivat hyvin, ravintoaineita on saatava monipuolisesti. Normaali tasapainoinen suomalainen perusruokavalio on toimiva pohja hyvälle ololle. Monien muiden koko kehon terveydelle välttämättömien ravintoaineiden ohella erityisesti biotiinin, seleenin ja sinkin riittävän saannin tiedetään edistävän hiusten pysymistä terveinä. Näiden aineiden terveysväittämät on arvioinut myös Euroopan elintarviketurvallisuusviranomainen EFSA.

Hiusjuuren kuntoon voi vaikuttaa sisäisesti sekä ulkoisesti

Hiusten terveyden kannalta hiusjuurten hyvinvointi on tärkeää. Jos keho on saanut liian vähän tarpeellisia ravintoaineita, se näkyy myös hiusjuuressa. Niukasti ravittu hiusjuuri kutistuu ja siihen jää vaurioita, minkä seurauksena siitä kasvava hius on huonokuntoinen. Hius kasvaa 2–6 vuotta, joten vaurioituneiden hiusten korvaaminen terveillä vie paljon aikaa. Jos hius putoaa pois kesken kasvun, sen tilalle kasvaa uusi hius vasta, kun sykli on täynnä.

Keho muuttuu iän myötä ja sen vuoksi ravinteet eivät imeydy hiuksiin enää samoin kuin ennen. Hiusten hyvinvointiin on hyvä panostaa sekä ulkoisesti että sisäisesti käytettävien kosteuttavien ja ravitsevien tuotteiden avulla. Vettä tulee nauttia päivän mittaan riittävästi. Naisilla myös hormonaaliset muutokset vaikuttavat hiusten kuntoon aiheuttaen esimerkiksi hiustenlähtöä.

Teksti: Johanna Paasikangas-Tella

Tutustu Biorionin tuoteperheeseen