Miten hoidat flunssaa?

Käsien pesu, höyryhengitys ja oireita helpottavat lääkkeet ovat tavallisimpia konsteja, joilla ihmiset suitsivat flunssan oireita. Eniten nuhakuumeet vaivaavat lapsiperheitä, mutta ovat myös nuorempien ja ikäihmisten riesana.

Neljä pääkaupunkiseudulla asuvaa henkilöä vastasi seuraaviin kysymyksiin:
1. Koska olit viimeksi flunssassa ja millainen tauti oli?
2. Miten hoidit flunssaasi?
3. Kuinka usein sairastut flunssaan?
4. Miten torjut tätä ikävää tautia?

Marja-Liisa Leskinen (72), eläkeläinen, Helsinki
1. Alkutalvesta olin tavallista kovemmassa ja sitkeämmässä flunssassa, johon liittyi kurkkukipua, nuhaa ja yskää. Kuumetta ja särkyjä ei ollut. Tauti kesti melkein kolme viikkoa.
2. Pötköttelin vuoteessa muutamia päiviä, kurlasin suolavedellä kurkkua ja käytin nenäkannuhuuhtelua. Sekoitin yrttitippoja lämpimään juomaan ja höyryhengitysveteen.
3. Sairastan flunssaa kerran tai pari vuodessa.
4. Pesen käsiä usein vedellä ja saippualla ja käytän sairaalassa käydessäni käsidesiä.  En mene lähelle pärskiviä ihmisiä ja pukeudun järkevästi sään mukaan. Huolehdin riittävästä unesta ja syön terveellisesti, esimerkiksi itse poimittuja marjoja ja omalta palstalta saatuja vihanneksia. Käytän säännöllisesti D-vitamiinilisää ja kalanmaksaöljyä sekä toisinaan tyrnimehua sen runsaan C-vitamiinin takia

.

Kim Björkman (22), ohjaava ammattimies, Espoo
1. Olin flunssassa syyskuun alussa. Kurkku oli kipeänä kolmisen viikkoa. Kipu hellitti välillä, mutta palasi sitten taas. Olin poissa töistä viikon verran. Minulla on ahtaat poskiontelot, mikä hankaloittaa oireita. Myös keuhkoputkissa oli tulehdus, mutta siihen en tarvinnut antibioottia.
2. Lepäsin, söin monipuolisesti, join kuumaa ja käytin illalla ennen nukkumaanmenoa höyryhengitystä, johon laitettiin mukaan yrttitippoja. Se irrotti limaa ja helpotti oloa. Ajoittain otin kipulääkettä särkyyn.
3. Sairastan flunssaa aika harvoin, ehkä muutaman kerran vuodessa.
4. Torjun tautia luonnollisilla konsteilla, kuten syömällä valkosipulia ja terveellistä ruokaa. Käytän myös vitamiinilisiä. Hoidan kuntoani liikkumalla ja pukeutumalla  lämpimästi.

Henna Martikainen (38), lehtori ja yrittäjyysvalmentaja, Nurmijärvi
1. Koko alkusyksy on mennyt flunssan merkeissä. Perheessä on 4- ja 5-vuotiaat pojat ja yleensä sairastelu alkaa pian sen jälkeen, kun lapset menevät päiväkotiin loman jälkeen. Flunssa-aalto iskee ensin lapsiin ja sen jälkeen se vie minut mennessään. Itselläni on ollut nuhaa, päänsärkyä, kurkkukipua ja kovaa yskää. Oireet ovat kestäneet kolmisen viikkoa ja ovat nyt hellittämässä.
2. Olen selvinnyt apteekin käsikauppalääkkeillä. Päänsärkyyn otin kipulääkettä. Höyryhengitys on tuonut apua sekä lapsille että itselleni. Omaan tautiini ei liittynyt kuumetta, joten olen käynyt töissä. Ehkä sen takia oireilu on pitkittynyt.
3. Sairastan ainakin 3-4 flunssaa vuodessa. Tartunnat tulevat lasten kautta perheeseen.
4. Meillä pestään kädet aina, kun tullaan ulkoa kotiin ja ennen ruokailua. Toisaalta en varjele hysteerisesti lapsia ja itseäni tartunnoilta, sillä pöpöjä on kaikkialla. Vaikea sanoa, kuinka paljon tartuntoja pystyy torjumaan.

Niko Eschner (18), kiinteistöalan opiskelija, Espoo
1. Parhaillaan on menossa pientä flunssaa. Nuhaa ja yskää on ollut viikon ajan, mutta ei kuumetta. Olen ollut koko ajan koulussa.
2. Käytän nenäsumutetta ja yskäntabletteja ärsytykseen. Olen ottanut myös BuranaC-tabletteja. Flunssa vie sen verran voimia, että illat menevät lepäilyn merkeissä.
3. Suunnilleen kahdesti vuodessa.
4. Pesen kädet aina ennen ruokailua ja kun tulen ulkoa sisälle. Syön terveellisesti, jotta saisin vitamiinit ruoasta, hedelmistä ja mehuista.

Teksti: Ritva-Liisa Sannemann