Kevät kaikilla - allergia toisilla

Ennaltaehkäisyllä ja itsehoidolla pääsee allergian hoidossa jo pitkälle, jos osaa aloittaa ajoissa.

Kevät tuo varmuudella myös siitepölyä, ja sille herkityneille ihmisille vähintään niiskuttavan, vettä valuvan nenän. Koivu ja leppä kukkivat keväällä ja niiden siitepöly kantautuu Suomeen Virosta ja muista Baltian maista jo kevättalvella.

Siitepölyallergian oireet

Muita siitepölyallergian oireita ovat muun muassa aivastelu ja punoittavat silmät. Myös yskä, hengityksen vinkuminen, ihottuma ja väsymys saattavat vaivata.  Siitepölyallergian hoidossa on hyvä muistaa, että se tulisi mieluiten aloittaa jo ennen oireiden ilmaantumista, pari viikkoa etukäteen.

Apteekissa myytävät allergianenäsuihkeet ja silmätipat sekä antihistamiinitabletit hoitavat allergian oireita. Lääkehoito kannattaa aloittaa säännöllisellä paikallishoidolla ja tarvittaessa yhdistää siihen tabletit. Nenäsuihkeiden pitkäaikaisesta käytöstä kannattaa neuvotella lääkärin kanssa.

Jos oireet ovat voimakkaita tai elleivät ne helpotu paikallishoidolla ja antihistamiinitableteilla, on allergikon syytä hakeutua lääkärin vastaanotolle. Kun aloittaa hoidon ajoissa nenäsuihkeella, oireet saadaan hallintaan ja olo on parempi koko allergiakauden ajan.

Koivuallergikon apuriksi Norkko

Turun yliopiston aerobiologian yksikkö on julkaissut mobiililaitteelle kehitetyn Norkko-siitepölytiedotuspalvelun. "Uusi siitepölytiedotuspalvelu perustuu sää- ja siitepölyn kulkeutumismalleihin, havintoaineistoon sekä aerobiologiseen ja meteorologiseen asiantuntijatulkintaan. Menetelmä on maailmanlaajuisesti ainutlaatuinen", Turun yliopiston aerobiologian yksikön johtaja Annika Saarto sanoo.

Norkko-mobiilipalvelu hyödyntää paikkatietoa ja kertoo siitepölyennusteen meneillään olevalle sekä kahdelle seuraavalle päivälle. "Tänä vuonna palvelu koskee koivun siitepölykautta, mutta tulevina vuosina tarkoitus on laajentaa sitä lepälle, heinälle ja pujolle", Saarto kertoo.

Tutustu Orionin allergiavalmisteisiin