Vitamiinit ovat elimistön suojaravintoaineita, jotka ylläpitävät elintärkeitä toimintoja, kuten solujen aineenvaihduntaa ja elimistön vastustuskykyä sekä luuston, ihon ja limakalvojen hyvinvointia. Lähtökohtana on, että syömällä terveellisesti ja monipuolisesti, saa vitamiineja riittävän määrän kehon tarpeisiin. On kuitenkin tilanteita, joissa vitamiinien saantiin kannattaa kiinnittää erityistä huomiota, kuten raskaus ja imetys, yksipuolinen ruokavalio, alkoholismi ja tietyt lääkkeet tai imeytymishäiriöt, kuten keliakia.

Vitamiinivajetta voi olla vaikea huomata, sillä monet oireet ovat epämääräisiä. Riittämätön saanti saattaa aiheuttaa väsymystä, ärtyneisyyttä, masennusta, pahoinvointia tai johtaa alentuneeseen vastustuskykyyn. Jos vitamiinien saanti tai mahdollinen puute mietityttää, kannattaa kääntyä lääkärin tai ravitsemusneuvojan puoleen.

Miten vitamiinien puutostilaa voidaan hoitaa?

Puutostilaa voidaan itse hoitaa muuttamalla ruokavaliota ja käyttämällä vitamiinivalmisteita. Vitamiinien liikasaanti on Suomessa todella harvinaista, mutta ravintolisiä ei kuitenkaan kannata napsia kuin karkkia.

Rasvaliukoisia A-, D-, E- ja K-vitamiineja voi kertyä elimistöön liikaa, sillä ne eivät poistu vesiliukoisten vitamiinien tavoin virtsan mukana elimistöstä. Tosin D-vitamiinin riittävää saantia on Suomessa vaikea turvata edes monipuolisella ravinnolla. D-vitamiinivalmisteiden käyttöä suositellaankin Suomessa koko väestölle.

Asiantuntijana Turun yliopistollisen keskussairaalan ylilääkäri Jan Sundell.

Teksti: Johanna Talvela