Kiinnitä huomiota etenkin riittävään D-vitamiinin saantiin, sillä ikääntyessä sen imeytyminen heikkenee.

Nykyinen viidenkympin paremmalle puolelle ehtinyt ikäpolvi on pääsääntöisesti eloisa ja vireä, elämäntavoiltaan ja olemukseltaan hyvin erilainen kuin aiemmat sukupolvet vastaavassa iässä. Usein viisikymppiset ja hieman sitä vanhemmat ovat hyvin aktiivisia ja syövät monipuolisesti ja terveellisesti.  ”Mikäli tämän ikäisellä ei ole ruokahaluttomuusongelmia tai vakavia kroonisia sairauksia, normaalit ravitsemussuositukset riittävät hänelle vallan hyvin”, ravintolisien kehityspäällikkö Maria Skarp Orionin tutkimus ja tuotekehitys -yksiköstä kertoo.

Kuka tarvitsee vitamiinilisiä?

Joskus tärkeiden ravintoaineiden saanti voi jäädä liian vähäiseksi tarpeeseen nähden. Erilaiset sairaudet, kuten keliakia ja muut suoliston alueen imeytymishäiriöt, allergiat, stressi, yksipuolinen ravitsemus, tai vaikkapa kiireinen elämäntyyli saattavat nostaa elimistön suojaravinteiden tarvetta. ”Tällöin monivitamiinivalmiste on maltillinen ja tasapainoinen tapa täydentää vireiden viisikymppisten ravintoa”, Skarp suosittelee. Hän kuitenkin muistuttaa, että monivitamiinivalmisteiden rooli on nimenomaan normaalin ruokavalion täydennys, ei koskaan sen korvaaminen.

Näin tunnistat laadukkaan monivitamiinin

Orionin vitamiineista ja hivenaineista vastaava tuotepäällikkö Kirsi Saario yhtyy kollegansa suosituksiin. ”Monivitamiinituotteen koostumuksen on oltava riittävän monipuolinen ja katettava päivittäin tarvittavat välttämättömät suojaravinteet. Tunnetun valmistajan tuote, jonka koostumus perustuu kotimaisiin ravitsemussuosituksiimme, on turvallinen valinta ravitsemuksen oma-aloitteiseen täydentämiseen. Tallöin voi luottaa siihen, että tuotteen sisältämät raaka-aineet ovat laadukkaita ja tabletin sisältö vastaa annettuja tietoja.”

Täydennä tarvittaessa erillisellä D-vitamiinilisällä

Kirsi Saario haluaa muistuttaa 50+-ikäryhmää erityisen tärkeän D-vitamiinin saannin merkityksestä. ”Ikääntymisen myötä D-vitamiinin imeytyminen heikkenee, joten on tärkeä huolehtia sen riittävästä saannista.”

Monivitamiinivalmisteen lisäksi D-vitamiinin riittävän saannin voi tarvittaessa turvata vielä erillisellä D-vitamiinivalmisteella etenkin pimeään vuodenaikaan.

Teksti: Maria Nokkonen