Usein kyseessä on toiminnallinen vatsavaiva eli siihen ei ole löydetty tutkimuksissa elimellistä syytä. Siksi sitä ei välttämättä edes luokitella sairaudeksi.

Joillekin huonosti sulavat palko- ja sipulikasvit tai makeutusaineet voivat aiheuttaa vatsakipuja, mutta mitään yleispätevää ruokavalio-ohjetta ei vatsapotilaalle voi antaa. Joku voi hoitaa vatsavaivojaan gluteenittomalla dieetillä ja jättää kotimaiset viljat pois, mutta siitä saattaa seurata muita ongelmia kuten ummetusta. Jos vältetään tiettyjä ruokia, elimistö ei saa välttämättä kaikkia tarvitsemiaan ravintoaineita.

”Vitamiinihyllyn vieressä olevilta ja vatsalääkkeitä etsiviltä pyrin kartoittamaan, onko ruokavaliossa rajoituksia tai isoja muutoksia. Jos alkaa syödä yhtäkkiä kilon salaattia päivässä, vatsa on ongelmissa, sillä suolisto ei totu hetkessä uuteen ruokavalioon. Suuri muutos mihin suuntaan tahansa saattaa aiheuttaa oireilua”, sanoo proviisori Anu Ikonen Kouvolan Uudesta apteekista.

Joskus sairauden hoitoon tarkoitetulla lääkkeellä on haittavaikutuksia kuten ummetusta, mutta sen voi hoitaa ummetuslääkkeellä.

”Antibioottikuurit taas saattavat aiheuttaa ripulia ja vatsavaivoja. Myös länsimaalainen puhtauskäsitys voi selittää vatsavaivoja, sillä antibakteerisilla pesuaineilla tapetaan samalla hyödyllistäkin bakteerikantaa.”

Kotioloissa kannattaa pitää maalaisjärki mielessä ja välttää tehosiivoamista. Bakteereita tarvitaan vastustuskyvyn ylläpitämiseen.

 

Teksti: Jukka Behm