Naiset kärsivät ummetuksesta miehiä useammin. Syitä tähän voi olla useita: esimerkiksi hormonitoiminta, huonosti sulava ruoka, liian vähäinen liikunta tai kiire ja stressi. Lisäksi raskaus lisää ummetusoireita. Iän myötä vaiva tulee tutuksi yhä useammalle.

Gastroenterologi Petri Pesosen mukaan lääkärin vastaanotolla käy ihmisiä, jotka eivät kiireiltään ehdi päivän mittaan käydä vessassa. Suoli tottuu siihen, että se ei toimi päivittäin, mikä johtaa ummetukseen.

Yksi ummetuksesta kärsivä ryhmä ovat toimistotyötä tekevät nuoret naiset, joilla liikunta jää päivän mittaan vähäiseksi. Heillä lounas saattaa usein koostua salaatista, joka voi olla monin tavoin terveellistä, mutta toisaalta huonosti sulavaa. Iltapäivän pullakahvit voivat rasittaa vatsaa lisää. ”Välillä olisi hyvä päästä hiukan liikkumaan. Se vilkastuttaisi myös suolen toimintaa”, Pesonen sanoo.

Ruokavalio voi olla kaiken alku

Pesosen mukaan oireisiin kannattaa puuttua heti niiden ilmaannuttua, jotta vaiva ei pitkittyisi. Liikunnan lisääminen, säännöllinen, terveellinen ja kuitupitoinen syöminen ja riittävä juominen edistävät suolen toimintaa.

Lievää ummetusta voi hyvin hoitaa joitakin päiviä kotona. Pesonen suosittelee kokeilemaan niin sanottua FODMAP-ruokavaliota, varsinkin jos ummetukseen liittyy vatsan turvottelu. ”Siinä vältetään tiettyjä imeytymättömiä hiilihydraatteja yksilöllisesti valikoituna, mistä on ollut monelle apua.”

Toisaalta Pesonen huomauttaa, että jotkin ruokavaliokokeilut voivat osaltaan myös aiheuttaa vaivoja. ”Esimerkiksi kasvissyönnissä vatsaan kertyy paljon massaa, josta osa on hitaasti sulavaa ja samalla niellään paljon ilmaa.”

Tarvittaessa apteekkiin

Tarvittaessa apua saa myös apteekin itsehoitolääkkeistä. Pesonen kertoo, että esimerkiksi makrogolia sisältävät valmisteet ovat helppokäyttöisiä ja niitä voidaan tarpeen mukaan käyttää turvallisesti myös pidempään.

Jos lääkekään ei hoida ummetusta, voi olla syytä lähteä lääkärin tutkittavaksi. Jatkuessaan ummetus todennäköisesti vain pahenee, joten ikävään vaivaan kannattaa hakea helpotusta.

Pesosen mukaan hälyttäviä ummetukseen liittyviä oireita ovat kovat kivut, laihtuminen, yleistilan lasku, kuumeilu ja verenvuoto. Näiden oireiden vuoksi pitää hakeutua lääkäriin. Vastaanotolle on syytä mennä myös, jos vaiva pitkittyy. Usein ummetus on krooninen tila ja vaatii säännöllistä, pysyvää lääkitystä.

Teksti: Johanna Paasikangas-Tella