1. Muutokset aiheuttavat ummetusta

Arjessa elintavat ja ruokailutottumukset ovat melko säännöllisiä ja niiden mukana suolen toiminta. Muutokset elintavoissa ja ruokavaliossa saavat suolen kuitenkin monesti suivaantumaan. Runsas istuminen, vähäkuituinen ruoka ja elimistöä kuivattava kuuma ilma aiheuttavat kaikki ummetusta.

2. Pure kuituja ja liiku

Kuitupitoiset elintarvikkeet, kuten täysjyvätuotteet, pähkinät, vihannekset ja hedelmät sekä liikunta ja veden juominen saavat suolen yleensä toimimaan. Vettä pitäisi juoda ainakin kaksi litraa päivässä.

3. Lisää kuitua apteekista

Jos ruoasta saadut kuidut eivät riitä pitämään ummetusta poissa, apteekista voi hakea kuituvalmisteita. Ne sopivat säännölliseen käyttöön, kunhan niiden kanssa nautitaan kunnolla nestettä.

4. Lääkehoitoa tarpeen mukaan

Jos kuidut, vesi ja liikkuminen eivät auta, veteen sekoitettavat ja juotavat makrogolirakeet ovat tehokkaita ummetuslääkkeitä. Makrogoli auttaa yleensä yhdessä tai kahdessa päivässä. Jos apua tarvitaan heti, erilaiset tipat, helmet ja peräruiskeet ovat makrogolirakeita tehokkaampia, mutta vain tilapäiseen käyttöön sopivia.

Asiantuntijana sisätautien ja gastroenterologian erikoislääkäri Perttu Arkkila.