Saamme runsaasti erilaisia bakteereja sekä syömällä, että altistumalla niille esimerkiksi liikkumalla luonnossa. Nykyisin tiedetään jo hyvin, että kun elämme liian steriilissä ympäristössä tai ravinnosta nujerretaan bakteerit vääränlaisella prosessoinnilla, elimistömme bakteerikanta köyhtyy.

Hyvät bakteerit ovatkin meille välttämättömiä. Maitohappobakteereita voi käyttää säännöllisesti, ja erityisesti niitä suositellaan esimerkiksi lääkekuurien tai ulkomaanmatkojen yhteyteen.

Monimuotoinen mikrobisto osallistuu ravintoaineiden pilkkomiseen, tuottaa hyödyllisiä vitamiineja ja lyhytketjuisia rasvahappoja.

Monipuolinen ruokavalio on A ja O

Kovin yksipuolinen ruokavalio heikentää bakteerien tasapainoa suolistossa, ja silloin terveydelle vahingolliset bakteerit pääsevät aiheuttamaan haittoja. Tärkein ohje hyvän bakteerikannan ylläpitoon onkin terveellinen, runsaskuituinen, monipuolinen ruokavalio, joka koostuu pääasiassa tavallisesta kotiruuasta.

Jos haluaa lisätä osaksi omia arkirutiineja apteekin maitohappobakteerivalmisteen, kannattaa varmistaa, että annos sisältää vähintään miljardi bakteeria. Suolistossa on jo luonnostaan valtava määrä mikrobeja. Bakteerit kamppailevat suolistossa samoista ravinteista ja kiinnittymiskohdista.

Maitohappobakteereiden vaikutus riippuu myös käytetystä bakteerikannasta.

Matkalle lisävahvistusta hiivasienivalmisteesta

Säännöllinen maitohappobakteereiden käyttö voi kaivata joissakin tilanteissa rinnalleen vahvistusta hiivasienivalmisteesta. Saccharomyces boulardii -hiivasientä sisältävää valmistetta suositellaan käytettäväksi kuuriluontoisesti, esimerkiksi  lääkekuurien yhteydessä tai matkoilla.

Matkoilla ruokavalio saattaa olla kaukana normaalista, ja kohdemaan bakteeristo elimistölle vierasta. Moni reissuun lähtijä pakkaakin jo laukkuun sekä Saccharomyces boulardii-, että maitohappobakteerivalmisteen.

Teksti: Johanna Paasikangas-Tella