Miten vatsaa voi hoitaa itse? Lue erikoislääkäri Petri Pesosen ohjeet.

Vatsavaivat ovat tuttuja lähes meille kaikille: yhdellä turvottelee ylävatsa, toisella kipuilee suolisto ja kolmas kärsii närästyksestä. Tai sitten suoli juoksuttaa vessassa jatkuvasti tai laiskottelee kiusaksi asti.

”Turvottelu, ilmavaivat, ripuli ja ummetus ovat usein toiminnallisia vaivoja, joille ei löydy lääketieteellistä syytä. Näistä vaivoista kärsii jopa viidennes väestöstä, tyypillisesti nuoret ja työikäiset ihmiset”, gastroenterologian erikoislääkäri Petri Pesonen sanoo.

Kiinnitä huomiota elintapoihin

Elimellisten sairauksien poissulkemiseksi oireiden aiheuttaja kannattaa selvittää. Vaikka tutkimuksissa ei löytyisi lääketieteellistä syytä, vaivat voivat olla häiritseviä ja elämää rajoittavia. Paras apu löytyy elintapojen muutoksista ja itsehoitolääkkeistä.

”Ummetusta voi hoitaa lisäämällä liikuntaa ja ruokavalioon kasvikunnan tuotteita ja kokojyväviljoja. Luonnon kutsua pitää kuunnella ja luopua pidättelystä", Pesonen neuvoo.

Turvottelun ja ripulin hillitsemiseksi voi kokeilla välttämisdieettiä eli jättää pois oireita aiheuttavia ruoka-aineita, kuten sipulin, kaalin, herneet ja pavut.  Ripuliin löytyy itsehoitolääkkeitä apteekista.

Selvitä pitkittyneen ripulin ja vatsakipujen syy

Pitkittynyt ripuli ja vatsakivut voivat olla merkki myös todellisista sairauksista, varsinkin jos oireina on laihtumista, kuumeilua, verisiä ulosteita ja oksentelua.

”Jos oireet ovat pitkittyneitä ja hälyttäviä, tarvitaan laboratoriokokeita, joissa selvitetään verenkuva, CRP, maksa-arvot sekä keliakia- ja helikobakteeritesti. Tarpeen mukaan tehdään myös tähystyksiä ja kuvantamisia”, erikoislääkäri kertoo.

Taustalla kasvain, keliakia, suolistosairaudet

Pahalaatuisen kasvaimen mahdollisuus kasvaa yli 50-vuotiailla. Nuoremmilla oireilu voi liittyä keliakiaan, laktoosi-intoleranssiin tai tulehduksellisiin suolistosairauksiin (haavainen paksusuolitulehdus ja Crohnin tauti), jotka ovat selvästi lisääntyneet alle 30-vuotiailla.

”Tulehdukselliset suolistosairaudet alkavat tai pahenevat usein mahataudin tai antibioottikuurin jälkeen, kun suolistobakteerien tasapaino järkkyy. Suoliston limakalvoa ärsyttävät bakteerit voivat laukaista tulehdusreaktion, joka johtaa krooniseen tilaan.”

Haavaisen paksusuolitulehduksen käynnistäjänä voi olla myös tupakoinnin lopetus, josta olisi hyvä mainita lääkärille. Tulehdukselliset suolistosairaudet vaativat diagnoosin ja seurannan.

Refluksitauti vaatii lääkityksen

Närästys on yksi tavallisimmista ylävatsan vaivoista. Siinä on kipuja ja polttavaa tunnetta rintalastan alla. Lisäksi ruokatorveen tai nieluun voi nousta kitkerää nestettä. Kun vaiva häiritsee päivittäin, puhutaan refluksitaudista.

”Oireita voi hoitaa kotikonstein laihduttamalla ylipainon pois, välttämällä mahaa ärsyttäviä ruokia ja runsaita aterioita pari tuntia ennen nukkumaanmenoa. Vuoteen pääpuolen voi nostaa kymmenisen senttiä ylemmäksi”, Petri Pesonen sanoo.

”Refluksitauti on krooninen tila, johon useat potilaat tarvitsevat säännöllisen ja pysyvän lääkityksen. Oireita lievittävät mahan suolahappoa neutraloivat tai hapon eritystä estävät lääkkeet, joita saa reseptillä tai itsehoitovalmisteina.”

Vaivaa voidaan hoitaa myös tähystysleikkauksella, jossa kiristetään ruokatorven sulkijalihasta.

Lisää aiheesta:www.vapautavatsasi.fi

Teksti: Ritva-Liisa Sannemann