Mitä maitohappobakteerit ovat?

Maitohappobakteerit  ovat eläviä mikrobeja. Niitä on lukuisia eri kantoja. Tutkituimpia maitohappobakteereja ovat laktobasillit ja bifidobakteerit kuten Lactobacillus rhamnosus GG, Lactobacillus reuteri ja Bifidobacterium lactis.

Mihin maitohappobakteereja tarvitaan?

Maitohappobakteereja löytyy ihmisen suolistosta luonnostaan, mutta etenkin länsimaissa niiden määrät ovat vähentyneet verrattuna aiempiin sukupolviin. Tämä saattaa johtua muun muassa yleisestä elinympäristön bakteerikantojen muutoksesta ja teollisesti prosessoidusta ruuasta.

Voiko maitohappobakteereista olla haittaa?

Maitohappobakteerit ovat pääsääntöisesti turvallisia käyttää. Jokaisen suolisto kuitenkin reagoi yksilöllisesti. Kun bakteerikantaa muutetaan, se voi joillakin vaikuttaa ulosteeseen ei-toivotulla tavalla.

Miten valita oikea maitohappobakteeri?

Maitohappobakteereja tulee olla riittävä määrä, jotta niistä on hyötyä. Annosten tulisi olla luokkaa 108 - 109.. Apteekista kannattaa kysyä neuvoa itselle sopivan valmisteen valinnassa. Maitohappobakteereja on myös joissakin elintarvikkeissa ja niitä kannattaa käyttää yhdessä apteekista saatavien tablettien tai kapselien kanssa hyödyn maksimoimiseksi.

Maitohappobakteerit ovat helppoa itsehoitoa. Niitä voi käyttää oma-aloitteisesti ja katsoa, auttavatko ne.

Juttua varten on haastateltu professori Mika Mäkelää Iho- ja allergiasairaalasta.

Teksti: Suvi Huttunen