Suomalaisista jopa 30 prosentilla esiintyy närästyksen oireita ajoittain. Jo pienillä vauvoilla voi esiintyä närästyksen kaltaisia oireita ja mahansisällön nousua nieluun. Lapsella tämä ei välttämättä johdu ravinnosta vaan siitä, että mahansuu on rakenteellisesti vielä löysä.

Närästys vai refluksi?

Refluksitaudista on kysymys silloin, kun närästyksen oireet haittaavat elämää merkittävästi. Jos närästystä ilmenee useammin kuin kahdesti viikossa ja se häiritsee päivittäisiä toimia, voidaan epäillä refluksitautia.

Hoitamattomana toistuva mahahapon nousu ruokatorveen ärsyttää ja vaurioittaa ruokatorven herkkää limakalvoa, minkä seurauksena ruokatorvi voi haavautua ja tulehtua.

Närästyksen ehkäiseminen kotikonstein

Ajoittaisen närästelyn vuoksi ei tarvitse hakeutua lääkäriin. Närästystä voidaan vähentää ja lievittää kotikonsteilla monin tavoin. Tavoitteena on vähentää mahansisällön pääsyä ruokatorveen ja välttää ärsyttäviä ruokia.

Yksi hyvä keino on välttää mahaa ärsyttäviä ruokia, kuten sitrushedelmiä, rasvaista ruokaa, suklaata, kahvia ja väkeviä alkoholeja, koska ne heikentävät ruokatorven alaosassa olevan sulkijalihaksen toimintaa. Erityisesti kannattaa välttää runsaita aterioita 2-3 tuntia ennen nukkumaanmenoa. Tupakointi ja ylipaino lisäävät myös närästystä. Jos närästys vaivaa öisin, vuoteen pääpuolen voi nostaa ylemmäksi esimerkiksi kirjojen avulla.

Närästyksen itsehoito

Itsehoidossa närästykseen käytetään usein rutiininomaisesti mahahappoa neutraloivia lääkkeitä (antasidit), jotka ainoastaan lievittävät väliaikaisesti närästysoireita, ja joita joutuu tämän vuoksi käyttämään toistuvasti.

Sen sijaan tehokkaalla kuuriluontoisella happosalpaajalääkityksellä, oireet saadaan yleensä helpottumaan niin hyvin, että jatkuvaa oireiden lievitystä ei välttämättä enää tarvita. Protonipumpun estäjät vaikuttavat suoraan ongelman ytimeen, eli vähentävät mahalaukussa muodostuvaa happaman mahanesteen muodostumista. Lääkityksen maksimiteho saavutetaan muutamassa päivässä lääkekuurin aloittamisen jälkeen.

Milloin lääkäriin?

Mikäli oireet eivät häviä 2 viikon kuluessa tai uusiutuvat pian hoidon jälkeen, tulee ottaa yhteyttä lääkäriin, jolloin närästyksen syyt selvitetään tarkemmin.

Lääkärin tutkimukset ovat aiheellisia, jos närästyksen ja rintalastan takaisen polttelun lisäksi ilmenee muunlaisia kipuja vatsan tai rinnan alueella. Epätyypillisiä oireita närästykselle ovat muun muassa astmatyyppinen ja jopa sydänkohtausta muistuttava rintakipu. Pitkittynyt yöyskäkin voi olla oire närästyksestä. Hoitamaton närästys voi myös laukaista astmakohtauksen, vaurioittaa hampaan kiillettä ja lisätä jopa syöpäriskiä.

Lääkäri muun muassa arvioi, onko syytä tehdä myös mahalaukun tähystys (gastroskopia), jolloin tutkitaan samalla myös ruokatorven kunto.

Refluksitauti on krooninen eli pitkäaikainen. Useimmiten oireet uusiutuvat vuoden kuluessa lääkityksen lopettamisesta. Tällöin voidaan lääkehoito uusia tai käyttää lääkkeitä pienemmällä annoksella pidempiaikaisesti. Vaikeimmissa tapauksissa, esimerkiksi silloin, kun ruokatorven tulehdus ei parane lääkkeillä, refluksitautia on mahdollista hoitaa leikkauksella.