1. Säästä uni iltaan

Nouse joka aamu samaan aikaan – myös silloin, kun takana on uneton yö. Jos nukut aamulla pidempään, siirrät nukahtamista seuraavalta illalta. Samasta syystä myös päiväunia kannattaa välttää.

2. Liiku alkuillasta

Liikunta alkuillasta edesauttaa nukahtamista. Liikunta iltakahdeksan jälkeen voi kuitenkin vaikeuttaa unensaantia. Vältä siis mahdollisuuksien mukaan iltalenkkejä ja myöhäisiä salivuoroja.

3. Kokeile rentouttavia rituaaleja

Toistuvat rentouttavat iltarituaalit voivat helpottaa nukahtamista. Tällaisia voivat olla esimerkiksi rentouttava musiikki, lämmin suihku tai kirjan lukeminen.

4. Vedä unisukat jalkaan

Yöunen määrä on pisimmillään, jos nukahdamme ruumiinlämmön alkaessa laskea kello 22–24 välillä. Tämän vuoksi myös sukat voivat helpottaa nukahtamista. Kun jalkojen verenkierto vilkastuu, muun elimistön lämpötila kääntyy laskuun.

5. Älä stressaa

Nukahtamisvaikeudet ruokkivat itseään, sillä unettomuudesta koettu stressi vaikeuttaa nukahtamista entisestään. Ajoittaisesta unettomuudesta kärsivän suositellaankin pyrkivän hyväksymään alttiutensa huonoon uneen.

6. Pyhitä makuuhuone nukkumiselle

Karsi makuuhuoneesta stressaavat virikkeet ja mene sänkyyn vasta silloin, kun olet väsynyt. Jos uni ei puolessa tunnissa tule, nouse sängystä ja tee jotain kevyttä. Edes kirjan lukemista tai television katselua vuoteessa ei suositella, ellei se nimenomaan rentouta. Palaa vuoteeseen vasta, kun tunnet itsesi väsyneeksi.

7. Kokeile nukahtamislääkettä

Jos elämäntapojen muutoksista ei ole apua, voi tilapäiseen unettomuuteen kokeilla nukahtamislääkettä. Univalverytmin häiriöihin suositellaan ensisijaisesti aikabiologisia lääkkeitä, joista Suomessa on toistaiseksi saatavilla vain melatoniinia.

Lähde: Terveyskirjasto.fi