Joskus jo yhdestä kerrasta voi jäädä koukkuun. Näin kävi kolmelle naiselle, jotka uskaltautuivat yhdessä rikkomaan rajojaan. Annikka oli pyydellyt Elliä jo aiemminkin juoksutapahtumiin, mutta otti lopulta tiukemman linjan ja soitti: ”Nyt lähdetään.”

Kohteena oli Hetta-Pallas-juoksu, jossa juostaan poluilla tunturilta toiselle. Pienen empimisen jälkeen Elli suostui, ja pyysi vielä Liisankin mukaan. Siitä lähti käyntiin tärkeä yhteinen harrastus, jossa on kovia tavoitteita, mutta suoritus kuitenkin toissijaista.

Nykyisin Elli Piispa, Annikka Koivu ja Liisa Tanner-Pihlaja osallistuvat noin viiteen vaativaan urheilutapahtumaan vuodessa. Juoksun lisäksi mukaan on tullut muutakin hauskaa, kuten Yllästunturilla järjestettävä hiihtotapahtuma Seven Summits.

Voimaa kaikkeen muuhun

Kun Annikka, Elli ja Liisa alkoivat urheilla yhdessä, elämä oli jokaisella kiireistä.

”Tuntui tärkeältä saada uutta suuntaa. Nämä tapahtumat ovat paljon muutakin kuin treenaamista ja matkan suorittamista. Niihin liittyy monenlaista yhdessä kohkaamista ilmoittautumisesta ja matkajärjestelyistä eväiden ja varusteiden suunnitteluun”, Liisa kertoo.

Elli toteaa, että tämä on sellainen oma juttu, jota aikuinen ihminen tarvitsee. ”Saan tästä voimaa kaikkeen muuhun. Vaikka perhe on tärkeä, elämässä täytyy tehdä jotain omaakin.”

Annikka harrastaa useita muitakin lajeja, ja hän myös kilpailee esimerkiksi sisäsoudussa. ”Niitä muita puurran suhteellisen yksin, mutta Ellin ja Liisan kanssa olennaista on nimenomaan porukka.”

Rajoja koettelevasta liikkumisesta on tullut kolmikolle kalenteriin jotakin kivaa, jota odotetaan hartaasti, ja siihen myös valmistaudutaan huolella.

Reissussa sattuu ja tapahtuu

Elli ja Annikka ovat keskenään serkkuja, ja Liisan kanssa Elli on käynyt nuoruudessaan samaa koulua. Yhdessä on touhuttu aiemminkin – lapsena serkukset järjestivät mökillä yleisurheilukilpailuja, ja ennen perheiden perustamista Elli ja Liisa kävivät yhdessä muun muassa Tukholman maratonilla.

Intohimoisia liikkujia koko kolmikko on ollut aina. Annikka oli nuorena SM-tason uimari, ja Elli puolestaan kilpaili vakavissaan pujottelussa. Opiskelut katkaisivat kilpaurheilun, mutta Elli kuitenkin päätyi töihin liikunnan pariin, opettajaksi. Liisa kertoo hiukan vähätellen harrastaneensa balettia, ja nuoruudenaikaisen notkeuden olevan vain etäinen muisto.

Kun kolmikko lähti ensimmäistä kertaa Hetta-Pallakselle, vain Annikalla oli tuoretta kokemusta vastaavasta. Yhdessä treenattiin kerran ennen reissua. Ja kovillehan se juoksu otti.

”Mökkimme oli rinteessä ja juoksun jälkeen pystyin laskeutumaan sitä kävellen vain takaperin. Etureidet olivat niin kipeät”, naureskelee Elli.

Ihan putkeen ei mennyt myöskään valmistautuminen ensimmäiseen Seven Summitsiin. ”Ensimmäiset neljä tuntia oltiin juomatta, koska juomaletku oli jäässä. Lopulta oli pakko kaivaa koko juomarakko repusta ja avata se”, Liisa kertoo.

Kaukana mukavuusalueelta

Kokemuksen kerryttyä kolmikolla alkaa olla jo hiukan tuntumaa siitä, mitä varusteita kannattaa käyttää ja mikä ravinto imeytyy parhaiten suorituksen aikana. ”Täydellistä ei ole löytynyt, vaan kokeilut jatkuvat”, Elli toteaa.

Ja vaikka miten valmistauduttaisiin, kaikkeen ei voi varautua. Esimerkiksi viime keväänä Karhunkierroksen juoksusta tuli odotettuakin raskaampi, koska ajankohtaan nähden oli poikkeuksellisen paljon lunta.

”Raahauduin kuraisissa vaatteissa suoraan suihkuun, ja tapasin mökissä muut, jotka olivat tulleet jo aiemmin”, Elli kertoo.

Liisa oli joutunut keskeyttämään ja oli vahvasti sitä mieltä, että ei osallistu ikinä enää. Annikka puolestaan oli niin uupunut, että pystyi maaliin päästyään vain itkemään. Mutta sen jälkeen on juostu yhdessä jo monta kertaa.

Hioutunut tiimi

Yhteiset kokemukset ovat hioneet kolmikosta tiimin, jossa jokaisella on oma roolinsa. Annikka on somevastaava, Liisa kuskaa ja Elli toimii kartturina. Jos yksi ei pysty urheilemaan, mukaan pääsee huoltamaan tai voi kannustaa etänä.

”Tähän trioon olisikin aika vaikea jonkun vieraan tulla mukaan”, Annikka toteaa.

Reissuihin kuuluu tietyt rutiinit ja omanlaisensa huumori. ”Joka reissulla nauramme läpi ne samat jutut”, Liisa hymähtää.

”Ja Hetta-Pallas-juoksun ajaksi majoitumme aina Ylläkselle. Illalla juoksun jälkeen kohotamme mökillä skumpat, vaikka ei niin tekisi mielikään. Se vain kuuluu siihen hetkeen”, Annikka lisää.

ystavyys

(Huivit päässä): Elli Piispa (vas.), Liisa Tanner-Pihlaja ja Annikka Koivu lähtevät ultrajuoksuille kerta toisensa jälkeen, koska ystävät tulevat myös.

Seven Summitsissa hiihdetään 2-3 hengen joukkueina ja kierretään mahdollisimman monta Ylläksen seitsemästä huipusta 12 tunnin aikana. Reitti on vapaavalintainen eli sitä ei ole merkitty.

Teksti Johanna Paasikangas-Tella

Kuvat Liisa Tanner-Pihlaja ja Annikka Koivu