Kolmen naisen yhteinen hoitola, HAP Hyvinvointila, tarjoaa hyvää oloa niin kasvoille kuin kehollekin. ”Olen aina haaveillut hoitotöistä”, sanoo kosmetologi, urheiluhieroja Pia Hytönen.

Hoitoalalle siirtyminen vauhdittui joitakin vuosia sitten, kun työ graafiikkona oli jo pitkään ollut jatkuvaa liiasta kiireestä selviytymistä ja samaan aikaan mediatalossa järjesteltiin tehtäviä uudelleen. ”Vaikka olin jo aloittanut kosmetologin opinnot, irtisanominen oli silti raskas kokemus. Jouduin hetken keräilemään voimiani, ennen kuin tartuin kunnolla opintoihini.”

Aina paljon tekemään tottunut Hytönen ei vauhtiin päästyään malttanut hoitaa vain yhtä asiaa kerrallaan, vaan suoritti samaan syssyyn urheiluhierojan opinnot. ”Se oli kyllä työläs yhdistelmä. Lihasten opettelu latinaksi tällä iällä tuotti hieman tuskaa”, Hytönen hymähtää.

Teknisistä opinnoista graafikoksi

Hytönen on kotoisin Laukaasta, luonnon keskeltä. Kotona oli lampaita ja ravihevosia, joiden kanssa puuhatessa tuli vietettyä paljon aikaa ulkona. Monen lähisukulaisen työskentely hoitoalalla herätti myös oman kiinnostuksen ihmisten hoitamiseen. ”Äiti kuitenkin varoitti alan haastavuudesta.”

Rakkaus kirjoihin sekä osaaminen kuvaamataidoissa ja käsitöissä veivät Hytösen ensin opiskelemaan kirjansitojaksi ja painopinnanvalmistajaksi. Vaikka opinnot liittyivät graafiseen tekniikkaan, Hytönen päätyi graafiseksi suunnittelijaksi mainostoimistoon, ja jatkoi sillä tiellä.

2000-luvulla vauhti työssä kasvoi, eikä Hytönen ehtinyt pitää itsestään riittävästi huolta. Stressaava työ aiheutti sen, että verenpaine alkoi nousta. ”En halunnut jäädä lääkkeiden varaan, vaan aloin ottaa aikaa oman terveyteni hyväksi. Esimerkiksi lounastunnilla kävin kävelyllä lähimetsässä ja uskon, että 'metsäkylvyt' kesken päivän laskivat stressitasoja.”

Hytönen alkoi myös järjestää enemmän aikaa rakkaalle harrastukselleen, melonnalle. Vuosia kestänyt harrastus vei lopulta myös melonta- ja SUP-ohjaajan kursseille.

Itselle sopivin löytyy läheltä

Heti kosmetologiopintojen alusta alkaen Hytösellä oli selkeä näkemys, että tulee työssään käyttämään kotimaista luonnonkosmetiikkaa. ”Metsä ja luonto pelastivat minun terveyteni, ja haluan tarjota niitä myös muille. Olen myös vakuuttunut siitä, että hoidon täytyy olla kokonaisvaltaista, joten hoitojeni aikana taustaääninä kuuluu kotimaisia luontoääniä, lintujen laulua, jään ääniä sekä puron solinaa. Äänitykset on tehnyt kuopiolainen sokea luontoharrastaja, Lauri Hallikainen.”

Oli onnekas sattuma, että niin urheiluhierojakoulussa kuin kosmetologikoulussakin Hytösen opiskelukavereiksi osui samanhenkisiä naisia, Arja Heinilä sekä Helene Backman, joiden kanssa HAP Hyvinvointilasta tuli totta. Luonnonmukaisuuden lisäksi kolmikko pitää tärkeänä, että kaikki heidän hoidoissa käyttämänsä tuotteet on valmistettu kotimaisista raaka-aineista. ”Meillä on tietty geeniperimä ja olemme sopeutuneet tietynlaisiin asioihin. Itse olen vakuuttunut siitä, että hyvinvoinnillemme parhaimmat asiat löytyvät läheltä.”

 pia_hytonen

Teksti: Johanna Paasikangas-Tella