1. Suomessa on noin 1500 eri punkkilajia, joista vain pieni osa on puutiaisia. Ihmisiä niistä kiusaavat kaksi: puutiainen (Ixodes ricinus) sekä siperian puutiainen eli taigapunkki (Ixodes persulcatus).

2. Viime vuosina puutiaiset ovat levinneet Suomessa yhä pohjoisemmaksi ja niiden määrä on myös lisääntynyt. Tieto perustuu lemmikkien omistajien sekä puutiaisten puremiksi itse joutuneiden ihmisten ja heitä hoitaneiden lääkäreiden havaintoihin. Tieteellisillä menetelmillä puutiaisten levinneisyyttä ei ole kattavasti seurattu.

3. Puutiaisten torjunta on vaikeaa, koska niillä ei ole luontaisia vihollisia ja koska ne tulevat toimeen useilla isäntäeläimillä ja monenlaisissa ympäristöissä.

4. Elämänsä aikana puutiainen tarvitsee kolme veriateriaa, joiden lähteeksi kelpaa mikä tahansa nisäkäs. Verta puutiainen tarvitsee kehittyäkseen toukasta nymfiksi, siitä edelleen aikuiseksi ja aikuinen naaras tarvitsee verta vielä voidakseen munia. Puutiaisen elämänkierto voi kestää jopa kuusi vuotta ja se voi odotella seuraavaa veriateriaansa pitkäänkin.

5. Puutiainen voi saada Borrelia-suvun bakteerin imemänsä veren mukana. Noin joka viides aikuinen puutiainen kantaa kyseistä bakteeria. Näiden taudinkantajien puremista kehittyy osalle ihmisistä Lymen borrelioosi, joka on hoitamattomana vaarallinen.   

6. Tietyillä alueilla lähinnä Lounais-Suomen, Ahvenanmaan sekä Pohjanlahden ja Suomenlahden rannikoilla noin joka sadas puutiainen levittää virusperäistä puutiaisaivokuumetta eli Kumlingen tautia. Tätä vastaan on olemassa tehokas rokote.

 

Teksti perustuu Turun yliopiston puutiaisprojektin tutkijan Tero Klemolan haastatteluun.

Teksti: Johanna Paasikangas-Tella