1. Huomioi helteen mahdollisuus. Festariviikonloppuna vietetään aikaa ulkona usein aamusta iltaan ja aurinkosuojaa kannattaa lisätä useamman kerran päivässä. Uiminen heikentää aurinkosuojan tehoa, eli levitä uusi kerros pintaan aina vedestä noustuasi. Hatulla tai lippiksellä ehkäiset auringonpistoksen ja päänsäryn myös silloin, kun Suomen kesä pistää parastaan.
  2. Huolehdi nestetasapainosta. Nestehukka aiheuttaa huonovointisuutta ja pilaa festaritunnelman. Riittävän veden juonnin lisäksi muista huolehtia suolatasapainosta. Omasta ensiapulaukusta on hyvä löytyä särkylääkettä, laastareita ja ehkäisyvälineet. Hydrokortisonilla lievität auringonpolttamia ja hyttysten puremia.
  3. Pakkaa kosmetiikkaa kevyesti. Älä ota mukaan liikaa kosmetiikkaa vaan suosi matkakokoja pesuaineissa ja meikeissä. Perusvoide soveltuu peseytymiseen ja meikinpoistoon. Samalla tuotteella kosteutat ihon myös suihkun jälkeen. Yksittäispakatut kosteuspyyhkeet ovat käteviä käsienpesuun festarialueella.
  4. Varaudu vesisateeseen ja viileään ilmaan. Sateen varalta kannattaa pakata mukaan sadetakki ja kumisaappaat, jolloin juhlat voivat jatkua märälläkin kelillä. Sateenvarjot ovat festareilla pääsääntöisesti kiellettyjä, mutta kertakäyttöiset sadetakit- ja viitat ovat kevyitä kantaa mukana. Sade viilentää lämpötilaa ja yöt voivat olla kylmiä, eli varaudu yhdellä lämpimällä vaatekerralla.
  5. Kerää kokoon telttailuvarusteet. Jos yöpaikkasi ei ole hotellissa tai ystävien luona, suuntaat luultavimmin leirintäalueelle. Teltta, makuualusta ja makuupussi ovat vähimmäisvarusteet, joilla leiriytyminen onnistuu. Makuualustan korvaaminen ilmatäytteisellä patjalla lisää mukavuutta, tyyny pään alla takaa makoisat unet eikä teltan suojaaminen sateelta ylimääräisen pressun avulla ole huono ajatus. Herkkäunisen kannattaa varautua myös korvatulpin.

Teksti: Henna Manninen