Mitä glukosamiini on?

Glukosamiini on sokerimolekyyli ja osa proteoglykaaneiksi kutsuttuja ainesosia. Nämä aineet rakentavat rustoja, nivelpintoja ja nikamien välilevyjä yhdessä muiden aineiden, kuten kollageenin, kanssa.

Glukosamiinin ansiosta rustot saavat joustavuutta ja kestävyyttä, ja sitä löytyy myös muualta elimistön sidekudoksista, kuten ihosta, jänteistä ja verisuonten seinämistä.

Ikääntyminen ja nivelrikko aiheuttavat glukosamiinin puutetta elimistössä.

Valmistaako keho glukosamiineja?

Ei jatkuvasti eli siten, että menetetty glukosamiini korvautuisi uudella aineksella. Iän myötä sidekudoksen glukosamiini vähenee, jolloin myös rustot ohenevat ja niihin syntyy pieniä halkeamia. Rusto rappeutuu ja nivel alkaa oireilla. Kuluneen ruston rappeutuminen kiihtyy, kun se menettää glukosamiineja.

Mitkä ovat glukosamiinin tehtävät kehossa?

Ensinnäkin se rakentaa rustoa. Rusto muodostuu pääasiassa kahdesta aineesta, kollageenista sekä proteoglykaaneista. Glukosamiinit ovat jälkimmäisen osia. Siinä, missä kollageeni antaa rustolle enemmän vetolujuutta, proteoglykaanit glukosamiineineen antavat rustolle enemmän jousto-ominaisuutta.

Glukosamiini toimii rustossa pehmukkeen lailla. Proteoglykaaneihin liittyneenä ne sitovat itseensä vettä ja muodostavat rustoon geelimäisen ”tyynyn”. Tyynyn tehtävänä on toimia nivelissä iskunvaimentimena sekä nivelpintojen voiteluaineena.

Voiko glukosamiinista olla elimistössä puutetta?

Kyllä. Yksi seikka on ikä ja sen mukanaan tuoma nivelrustojen haurastuminen. Toinen syy on nivelrikko, jonka perimmäistä syntysyytä ei oikein tunneta. Nivelrikossa rustokudos surkastuu ja myös glukosamiinin määrä käy vähiin. Kun rusto ohenee ja glukosamiinia sisältävän nivelnesteen pehmustava vaikutus heikkenee, niveloireet ilmenevät: tulee kipua, turvotusta ja nivelen liikkeet vaikeutuvat.

On myös olemassa glykosaminoglykaanien tuotantoa vaurioittavia geenimutaatioita, jotka aiheuttavat luu- ja sidekudossairauksia. Tällainen sairaus vaikuttaa myös glukosamiinimääriin. Esimerkki tämänkaltaisesta sairaudesta on kondrodysplasia.

Saako glukosamiinia ravinnosta?

Eipä oikeastaan. Sitä löytyy luontaisesti merenelävien, kuten rapujen ja hummerien, kuorista, mutta näistä syödään niiden liha, ei kovaa kuorta. Glukosamiinia on myös joissakin viljatuotteissa, kuten vehnässä ja maississa. Niistä saatavan glukosamiinin määrä on kuitenkin ihmisravinnon kannalta merkityksetöntä.

Ihmiskäyttöön glukosamiinia eristetään ravintolisä- ja lääkevalmisteiksi äyriäisten kuorista. Suomessa glukosamiinia on tietyissä reseptilääkkeissä, joita lääkäri määrää nivelrikkopotilaalle useimmiten tapauksissa, joissa tulehduskipulääkkeet eivät sovi.

Glukosamiinilla saattaa olla tulehdusta lievittäviä ominaisuuksia, mutta kaikki nivelrikkopotilaat eivät koe saavansa glukosamiinista apua. Glukosamiinista ja sen tehosta nivelrikon hoidossa on useita tutkimuksia, mutta tulokset ovat olleet ristiriitaisia.

Mitkä seikat vaikuttavat glukosamiinin imeytymiseen?

Tabletti- tai jauhemuodossa otettu glukosamiini imeytyy suolistosta nopeasti. Ongelma on siinä, että sen pitoisuus tahtoo jäädä matalaksi siellä, missä sitä eniten tarvittaisiin – siis rustossa ja nivelissä.

Ravintolisänä glukosamiini toimii parhaiten glukosamiinisulfaatin muodossa, mutta kuluttajan voi olla usein vaikea varmistaa, minkä verran valmisteessa on tätä ainetta.

On myös syytä muistaa, että glukosamiini vaikuttaa haitallisesti joidenkin lääkkeiden kanssa. Tärkein yhteisvaikuttaja on verenohentajalääke varfariini eli Marevan, ja yhdessä tämän lääkkeen kanssa glukosamiini voi lisätä verenvuotoriskiä.

Esiintyykö glukosamiinista puutosoireita?

Ei esiinny. Nivelrikon oireet kipuineen ja niitä lievittävine lääkityksineen ovat oma lukunsa.

Glukosamiinin keskeiset tehtävät

  • Glukosamiini on sokerimolekyyli, joka on osa proteoglykaani-nimisiä yhdisteitä. Ne rakentavat rustoa yhdessä kollageenin kanssa.
  • Kun kollageeni antaa rustolle vetolujuutta, glukosamiinit proteoglykaanien osana osallistuvat ruston jousto-ominaisuuksien rakentamiseen.
  • Proteoglykaanit toimivat rustossa kuin pehmeä tyyny. Tyyny imee itseensä vettä, muodostaa rustoon geelimäisen pehmukkeen – ja toimii iskunvaimentimena nivelille.

Teksti: Essi Kähkönen