Säännöllinen liikunta lisää jokaisen suorituskykyä. Astmaatikolla parantunut suorituskyky pienentää herkkyyttä, jolla rasitus laittaa keuhkoputket supistumaan.- Näin ollen liikunta vähentää astmaatikon oireita.

Kestävyysliikunta treenaa sydän- ja verenkierto- sekä hengityselimistöä. Sen lisäksi tarvitaan lihaskuntotreeniä ja liikkuvuutta parantavia venyttelyjä. Hyvät vatsalihakset ja liikkuva rintaranka helpottavat uloshengitystä ja mahdollisen keuhkoputkiin kertyvän liman yskimistä. ”Hengityksen hallintaa sisältävät liikuntamuodot, kuten jooga, vähentävät monilla astmaatikoilla oireilua”, keuhkosairauksien erikoislääkäri Terttu Harju sanoo.

Astmaatikon olisi hyvä liikkua jollain tapaa joka päivä. Jos liikunta on teholtaan rasittavaa, viimeistään varttia ennen suorituksen aloittamista tulee ottaa keuhkoputkia avaavaa lääkettä. Lääke kulkee taskussa tai treenikassissa mukana myös astmaoireiden varalta.

Ruokavalio pitää painon kurissa

Painon ja astman hallinta kulkevat käsi kädessä. Rasvakudos synnyttää monenlaisia tulehduksen välittäjäaineita, jotka saattavat pahentaa taudin oireita. Laihdutus vähentää ylipainoisen astmaatikon lääkkeiden tarvetta.

Tuttu lautasmalli helpottaa pitämään painon kurissa. Lautasmallissa puolet lautasesta täytetään kasviksilla, neljännes perunalla, riisillä tai pastalla ja toinen neljännes proteiinin lähteellä, kuten kanalla, kalalla tai pavuilla.

Dieeteistä ei apua, alkoholia kohtuudella

Mistään erityisestä dieetistä ei ole astmaatikolle apua. Allergia-oireita aiheuttavia ruoka-aineita tulee välttää yksilöllisesti. Osa astmaatikoista kokee, että alkoholi pahentaa astman oireita. ”Jos se tekee niin, sitä on paras karttaa. Oireita voi tulla, jos lasissa on viiniä ja astmaatikko oireilee sen sisältämille sulfiiteille. Yleensä kohtuukäyttö sopii myös astmaa sairastavalle”, Harju kertoo.

Uni kertoo astman hallinnasta

Yöheräily ja siihen liittyvä yskä ovat merkkinä astman huonosta hoitotasapainosta ja riittämättömästä lääkityksestä. Aina astmaatikko ei välttämättä herää oireisiinsa: aamuväsymys voi kieliä lääkitykseen tarvittavista muutoksista.

Myös liikunta on lääke hyvään uneen, kunhan elimistölle jää muutama tunti aikaa rauhoittua rankan liikunnan ja nukkumaan menon välissä.

Pidä huoneilma puhtaana

Astmaatikon yöheräily voi kertoa myös siitä, että makuuhuoneessa jokin ärsyttää hengitysteitä. Ärsytystä voi aiiheuttaa vaikkapa vanha, pölyinen patja tai tomua keräävä lehti- ja kirjapino. ”Astmaa sairastavan kotona ei tarvitse olla steriiliä. Riittää, kun irtotavarat ovat laatikoissa ja ovien takana, ja sisustusmateriaalit ovat sileäpintaisia, helposti puhdistettavia ja pölyämättömiä. Säännöllinen siivous, tupakoimattomuus ja tehokas ilmanvaihto pitävät huoneilman puhtaana”, Terttu Harju päättää.

Teksti: Virve Järvinen