On nukkumaan menoaika, mutta levolle asettumisen hetkellä mieli tuntuukin virkoavan. On kuin muun tekemisen tauottua se kokisi saavansa oikein luvan keskittyä päivän tapahtumiin, huomisen odotuksiin ja jopa ongelmien pyörittämiseen. Tuntuuko tutulta? Monesta tuntuu. Tilapäiset nukahtamisvaikeudet ovat melko yleinen vaiva.

Auta elimistöäsi rauhoittumaan

Mielen rauhoittumiselle on syytä antaa mahdollisuus jo ennen levolle vetäytymistä. Raskas treeni kannattaa sijoittaa mahdollisuuksien mukaan päiväsaikaan, sillä haastava liikunta iltamyöhällä pitää kierrokset korkealla ja haittaa unen saantia.

Illan edetessä on järkevää rauhoittua muutenkin. Mieltä kuohuttavat tv-ohjelmat ja some-keskustelut on hyvä ajoittaa toisaalle. Televisio ja älylaitteet kannattaa opetella sulkemaan jo hyvissä ajoin ennen tavoiteltua uniaikaa.

Mindfulness- ja meditaatioharjoitukset tai vastaavat sopivat monelle rauhoittumista etsivälle. Jo keskittynyt syvään hengittely voi auttaa.

Säännöllinen unirytmi on tärkeää. Kun menee nukkumaan aina samaan aikaan, elimistö osaa itsekin hakeutua oikea-aikaisesti unelle otolliseen tilaan.

Huomiota syömisiin ja nukkumisen ympäristöön

Nukahtamista tukee myös oikeanlainen ravinto. Hiilihydraattipitoinen ruoka on hyväksi, kunhan annoksen pitää kevyenä lähellä uniaikaa. Ja kofeiinipitoiset juomat piristävät, joten ilta ei ole niiden aikaa.

Huomiota kannattaa kiinnittää myös makuuhuoneeseen. Hyvä huoneilma, sopiva viileys ja pimeys edistävät nukahtamista ja hyvää unta.

Jos erilaiset kotikonstit eivät auta, kannattaa kokeilla melatoniinia. Melatoniini auttaa lyhentämään nukahtamisaikaa ja voi tuoda avun esimerkiksi aikaerosta johtuviin nukahtamisongelmiin.

Teksti: Diana Törnroos