Pesu aamuin illoin riittää naiselle useimmiten intiimialueen puhtaudesta huolehtimiseen. Kuukautiset, urheiluharrastus ja seksi lisäävät pesukertojen tarvetta. Suihkuttelu kuuluu asiaan, kun nainen vaihtaa kuukautissuojan, tyhjentää kuukupin tai huuhtaisee hien iholtaan. Seksin jälkeen naisen on hyvä huuhtaista intiimialueelta enimmät siemennesteet.

”Emäksinen sperma muuttaa hetkellisesti emättimen happamuutta, mikä aiheuttaa osalle naisista bakteerivaginoosin oireita”, naistentautien erikoislääkäri Sari Ahonkallio kertoo.

Bakteerivaginoosi on emättimen bakteeritasapainon häiriö. Sen oireita ovat kutina, kirvely ja pahanhajuinen vuoto. Bakteerivaginoosia hoidetaan useimmiten reseptilääkkeillä. Joskus happamuuden korjaaminen itsehoitovalmisteilla saattaa riittää.

Valkovuoto ei ole merkkinä siitä, että pesuja pitäisi tihentää.

Pesulle vasta seksin jälkeen

Vesi vie limakalvoilta kosteutta. Vesiliikuntaharrastus voi kuivattaa intiimialueen limakalvoja niin, että pesuvälejä on tarpeen harventaa päivittäisestä kahdesta yhteen kertaan.

Liika lutraaminen saattaa aiheuttaa solmuja seksiin – ainakin jos nainen ajoittaa pesun väärin.

”Alapäätä ei kannata pestä juuri ennen seksiä. Vesi vie mennessään luonnollisia liukasteita ja voi tehdä seksistä ikävän tuntuista.”

Pelkkä vesi riittää intiimialueelle

Intiimialue puhdistuu kevyellä suihkuttelulla. Vettä suihkutetaan ulkosynnyttimiin, ei emättimen sisälle.

”Pienet maitohappobakteerit eli laktobasillit huolehtivat emättimen hyvinvoinnista. Pesu huuhtoo pois emätintä suojaavaa bakteerivaippaa, jolloin emätin on alttiimpi tulehduksille.”

Emättimessä ja vulvassa ei ole hikirauhasia. Urheilun jälkeen riittää, että nainen suihkauttaa hien pois nivusista. Hikiset nivustaipeet voi pestä suihkugeelillä, mutta sitä alempana ei vahvoja pesuaineita ole hyvä käyttää. Ne vain kuivattavat ja ärsyttävät herkkiä limakalvoja.

”Pesuaineen raja kulkee häpyhuulissa. Niiden ulkopuolelle jäävän alueen voi pestä miedolla pesuaineella. Emättimen seutu ja ulkosynnyttimet puhdistuvat pelkällä vedellä.”

Kuiva emätin kutisee

Toisin kuin moni luulee, valkovuoto ei ole merkkinä siitä, että pesuja pitäisi tihentää. Hajuton ja koostumukseltaan tasainen erite on päinvastoin merkki emättimen hyvästä laktobasilli- eli maitohappobakteerikannasta, eikä sitä kuulu pestä pois. Jos vuoto sotkee pikkuhousut, ne vaihdetaan puhtaisiin.

”Yli-innokkaasta pesusta seuraa emättimen kutinaa ja kirvelyä, joita nainen monesti erehtyy pitämään tulehduksen oireina.”

Perusvoidetta pesun jälkeen

Suihkun jälkeen intiimialueen ihoa voi kosteuttaa perusvoiteella. Voiteeksi kannattaa valita kevyt, vesipitoinen voide.

”Ulkosynnyttimissä on talirauhasia. Jos voide on hyvin rasvainen, talirauhasen tiehyt voi mennä tukkoon ja aiheuttaa finniltä näyttävän, joskus kipeän talirauhaskystan.”

Vaihdevuosissa estrogeenin puute ohentaa ja kuivattaa limakalvoja. Vaihdevuosiin liittyvää limakalvojen kuivuutta hoidetaan paikallisestrogeenilla.

”Hoito ei lisää rintasyövän eikä veritulpan riskiä. Lisäkosteutta nainen saa kaikenikäisenä halutessaan hormonittomasta emätingeelistä tai kevyestä perusvoiteesta.”

Oikea hoito oikeaan hetkeen – ehkäise emättimen kuivuus

  • Vaihdevuodet – säännöllisesti, kahdesti viikossa käytetty paikallisestrogeeni
  • Siirtymävaihe ennen vaihdevuosia – tarvittaessa paikallisestrogeeni ja säännöllisesti käytetty hormoniton emätingeeli
  • Matalahormoniset ehkäisypillerit – hormoniton emätingeeli, paikallisestrogeeni lääkärin ohjeen mukaan
  • Atopia – säännöllisesti käytetty, kevyt perusvoide
  • Sjögrenin syndrooma – säännöllisesti käytetty, kevyt perusvoide ja hormoniton emätingeeli

Asiantuntijana synnytysten ja naistentautien erikoislääkäri, LT Sari Ahonkallio, Mehiläinen

Teksti: Virve Järvinen