Mistä hiivatulehdus johtuu?

Nykyään hiiva johtuu ennemminkin liiallisesta kuin huonosta hygieniasta. Liiallinen vesipesu ja pesuaineiden käyttö voivat aiheuttaa hiivatulehduksen. Hiivasientä lisäävät myös kireät vaatteet sekä runsaasti sokeria sisältävä ruokavalio.

Miten selvitän onko minulla hiivatulehdus?

Hiivatulehduksen tunnistaminen ei ole välttämättä helppoa, sillä oireet saattavat viitata
esimerkiksi muuhun tulehdukseen. Hiivatulehdukseen liittyy aina kutinaa sekä yleensä punaiset ja turvonneet häpyhuulet, joissa voi olla haavoja. Valkovuoto on valkeaa, tavallista runsaampaa
ja kokkareista.

Mikäli oireet eivät ole selkeitä hiivatulehduksen oireita, ne ilmenevät ensimmäistä kertaa tai jos olet alle 16-vuotias, on syytä käydä lääkärissä.

Miten hiivatulehdusta hoidetaan?

Tulehdusta voi hoitaa apteekista saatavilla itsehoidon lääkkeillä. Apteekissa kannattaa kysyä neuvoa sopivimmasta hoidosta.

Hoitoa voi tukea ja tulehduksen uusiutumista torjua kotikonstein. Esimerkiksi happamista maitotuotteista ja maitohappobakteerivalmisteista voi olla apua suoliston ja emättimen bakteerikannan tasapainottamisessa. Yöllä kannattaa nukkua ilman housuja ja välttää turhaa pikkuhousunsuojien käyttöä.

Joskus hiivatulehdus voi parantua myös itsekseen.

Milloin lääkäriin?

Jos emättimen vuoto on harmahtavaa, vihertävää tai kellertävää, kyseessä on todennäköisesti jokin muu hoitoa vaativa tulehdus. Lisääntynyt valkovuoto voi olla myös sukupuolitaudin merkki. Lääkärikäynti on tarpeen myös, jos itsehoito ei auta viikossa, olet raskaana tai oireisiin liittyy alavatsakipuja, kuumetta tai virtsaamisvaikeuksia. Lääkärissä on hyvä käydä myös, jos tulehdukset toistuvat.