Hiivatulehduksen oireet

Hiivatulehduksen oireita ovat vaalea, kokkaremainen valkovuoto, kutina ja kirvely. Emättimessä kuuluu olla valkovuotoa, mutta hiivatulehduksessa valkovuotoa on tavallista enemmän. Hiivatulehdus myös uusiutuu helposti etenkin jos käyttää ehkäisypillereitä tai kierukkaa tai sairastaa diabetesta. Hiivasientä villitsevät myös kireät vaatteet, tiuhat alapesut saippualla sekä runsaasti sokeria sisältävä ruokavalio.

Hiivatulehduksen hoito

Jos olet yli 16-vuotias, sairastanut hiivatulehduksen aiemmin ja varma oireista, voit hoitaa tulehdusta itselääkinnällä. Apteekissa myydään imidatsolijohdannaisia sisältäviä emätinpuikkoja, joita käytetään ohjeen mukaisesti, yleensä 1–6 vuorokautta. Vaihtoehtona on kerta-annoksena suun kautta otettava kapseli, jonka vaikuttava aine on flukonatsoli. Kannattaa kysyä apteekissa neuvoa, mikä hoito on itselle sopivin. Flukonatsoli ei sovi raskaana oleville. Sillä on myös yhteisvaikutuksia useiden muiden lääkkeiden kanssa. Happamista maitotuotteista ja maitohappobakteerivalmisteista voi olla apua suoliston ja emättimen bakteerikannan tasapainottamisessa.

Milloin lääkäriin?

Jos emättimen vuoto on harmahtavaa, vihertävää tai kellertävää, kyseessä on todennäköisesti jokin muu hoitoa vaativa ulkosynnytinten tai emättimen tulehdus kuin hiivatulehdus. Lisääntynyt valkovuoto voi olla myös sukupuolitaudin merkki. Mikäli oireet eivät ole siis selkeitä hiivatulehduksen oireita, ne ilmenevät ensimmäistä kertaa tai jos olet alle 16-vuotias, on syytä käydä lääkärillä.

Lääkärikäynti on tarpeen myös, jos ohjeiden mukainen itsehoito ei auta viikossa, olet raskaana tai oireisiin liittyy alavatsakipuja, kuumetta tai virtsaamisvaikeuksia. Jos tulehdukset toistuvat, olisi hyvä käydä lääkärissä kokonaistilanteen kartoituksessa.

Asiantuntijana naistentautien ja synnytysten erikoislääkäri Riitta Heikkilä.

 

Tutustu tuotteisiin Itsehoitoapteekissa:

Fluconazol Orion