Naisen terveyteen vaikuttavat monet tekijät eri elämänvaiheissa. Lue täältä, miten tunnistat ja hoidat yleisimpiä vaivoja ja katso vinkit muun muassa kuukautiskipujen hoitoon.
Kaikki synnytyksen jälkeinen alakulo ei ole masennusta. Ensipäivien baby bluesin kokee suurin osa äideistä. Synnytyksen jälkeisestä masennuksesta saattaa olla kyse, jos tilanne jatkuu viikkoja.
Rauhallinen liikunta tukee odottajan ja imettäjän hyvinvointia ja auttaa palautumaan raskausajan jälkeen. Huomiota tulee kiinnittää myös lantionpohjan lihaksiin.
Alapään kutina ja kuivat limakalvot johtuvat usein liiasta jynssäämisestä. Naistentautien erikoislääkäri Sari Ahonkallio neuvoo, paljonko ja millä naisen intiimialuetta kannattaa pestä.
Joka toinen nainen kärsii jossain vaiheessa emättimen kuivuudesta. Naistentautien erikoislääkäri Maija-Liisa Rantala kertoo, kuinka limakalvoista huolehditaan kaiken ikäisenä.
Emättimen limakalvojen kuivuus on myös nuorilla naisilla tyypillinen ongelma. Nuoret naiset kokevat näitä vaivoja esimerkiksi ehkäisypillereiden käytön yhteydessä.
Naisen kehossa alkaa tapahtua muutoksia ikääntymisen ja estrogeenitasojen laskun myötä. Estrogeenin tuotanto vähenee tavallisesti vaihdevuosien jälkeen.
Unettomuutta, mielialan vaihtelua, rytmihäiriöitä, keskittymisongelmia, painonhallinnan vaikeutumista, nivel- ja lihaskipuja, pahenevia PMS-oireita. Nämä kaikki voivat olla merkkejä vaihdevuosien alkamisesta.
Nyt on se aika kuusta, kun alavatsaan sattuu, päätä särkee, väsyttää ja oksettaa. Tulehduskipulääkkeet ovat kuukautiskipujen ensisijainen hoito, mutta muitakin apukeinoja löytyy, erikoislääkäri Riitta Heikkilä kertoo.
Hiivatulehdus on tuttu juttu useimmille naisille. Naistentautien ja synnytysten erikoislääkäri Riitta Heikkilä Mehiläisestä neuvoo, miten hoidat hiivatulehdusta ja ehkäiset sen uusiutumista.
Hiivatulehdus on monelle naiselle tuttu juttu, johon osataan hakea apua apteekista. Jotta kutiseva vaiva ei kehittyisi kierteeksi, kannattaa lääkehoidon lisäksi kiinnittää huomiota elämäntapoihin.