Lemmikin ihotulehduksen oireet

Eläimillä tulehduksia esiintyy erityisesti korvissa, mahan alla, tassujen väleissä ja ihon poimuissa. Yleisimpiä oireita ovat punoitus ja kutina, ja toisinaan ihoon tulee myös punaisia näppylöitä, tulehduseritettä ja hilseilyä. Lemmikkien ihosairauksista tavallisimpia ovat bakteeriperäiset ihotulehdukset. Bakteerien lisäksi tulehdukseen liittyy tällöin yleensä jokin altistava tekijä, esimerkiksi allergia, atopia tai ruoka-aineyliherkkyys.

Lemmikin ihotulehduksen hoito

Jos tulehdus on pienellä alueella, hoidoksi käyvät reseptillä saatavat antibioottia sisältävät paikallishoitovalmisteet. Paikallishoitona voi käyttää myös antiseptisiä hoitotuotteita. Isommassa tulehduksessa tarvitaan vähintään kolmen viikon pituista suun kautta annosteltavaa antibioottihoitoa. Hoitoon on hyvä yhdistää myös bakteereja taltuttavia desinfioivia pesuhoitoja. Lisäksi pitkän antibioottikuurin yhteydessä kannattaa antaa vatsan toimintaa tasapainottavaa maitohappobakteerivalmistetta. Erityisesti atooppisilla koirilla ihon terveyttä voi tukea myös rasvahappovalmisteilla.

Milloin lääkäriin?

Ihotulehduksia hoidetaan suureksi osaksi antibioottipohjaisilla paikallishoitovoiteilla ja suun kautta annettavilla antibiooteilla, jotka ovat lääkärin määräämiä. Lääkärin apu on tarpeen myös erityisesti silloin, jos ihotulehdus uusiutuu. Toistuvan tulehduksen syy on tärkeää selvittää.

Kissoilla ihotulehdukset johtuvat usein toisen kissan puremasta. Lääkärikäynti on tarpeen myös, jos kissan ihossa oleva toisen kissan puremakohta tulehtuu ja siihen kehittyy paise.

Asiantuntijana eläinlääkäri Karoliina Laine.

Teksti: Matti Välimäki